Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Vaniljainen herukkavispipuuro

Elokuun satokausikasvikset: suomalaiset pavut, suippopaprikat, kesäkurpitsa, herukat… – katso sesongin reseptit

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.7.2019
Muokattu: 27.7.2021
Suosi ruoanlaitossa satokauden kasviksia: kesäkurpitsaa, fenkolia, papuja, omenoita, luumua, suippokaalia ja -paprikaa sekä puna- ja mustaherukkoita. Lue vinkit kasvisten käyttöön ja nappaa reseptit.

Suomalaiset pavut

Pavunkeittäjän salaisuuksia ovat lyhyt keittoaika ja nopea jäähdytys. Rakenne pysyy napakkana ja kaunis väri säilyy. Sunnuntaiaamun herkkua ovat rypsiöljyssä ja sitruunamehussa pyöräytetyt keitetyt pavut, jotka nautitaan rapean pekonin kanssa.

Suomalainen suippopaprika

Siro suippopaprika on tavallista pulleaa paprikaa makeampi. Siksi se toimii erityisen hyvin tulisten tai suolaisten makujen vastaparina. Voit esimerkiksi halkaista ja täyttää sen chilillä maustetulla jauheliha- tai kasvispaistoksella. Paprikat sopivat myös sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin kuin grilliinkin.

Suomalainen kesäkurpitsa

Paloittele paistoksiin, viipaloi grilliin, halkaise ja kuorruta uunissa, keitä vaniljalla maustetuksi hilloksi ja raasta meheviin taikinoihin. Kesäkurpitsalla keventäminen on helppoa ja herkullista. Tuore kesäkurpitsa viihtyy viileässä mutta ei kylmässä.

Suomalainen omena

Nyt alkaa omenakausi! Syö omenat kuorimatta niin haukkaat samalla talteen omenan C-vitamiinin, josta puolet on kuoressa. Kotimainen omena on mainio välipala, herkullinen piirakassa ja sopii lajikkeesta riippuen myös hilloksi.

Suomalaiset puna- ja mustaherukat

Tuoreet herukat syödään nyt! Napostele vitamiinit suoraan rasiasta tai lisää ruokiin. Kirpakat herukat maustavat salaatit, kastikkeet ja taikinat. Koristele kokonaisilla kauniilla tertuilla. Tiesitkö, että mustaherukka sisältää tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini?

Suomalainen suippokaali

Suippokaali on tutun keräkaalin makeampi muunnos. Se maistuu hyvältä sellaisenaan tai kevyesti kypsennettynä esimerkiksi wokissa, mutta se sopii myös pitkään haudutettaviin patoihin ja laatikoihin. Kokeile lohkoiksi leikattua suippokaalia grillattuna tai uunissa paahdettuna.

Suomalainen fenkoli

Kalan makuparina tutuksi tullut fenkoli on myös broilerin parhaita kavereita ja viihtyy makeaksi paahtuneiden kasvisten seurassa. Kypsennettäessä sen maku pehmenee. Suikaloi raakaa fenkolia salaattiin tai itketä suolan kanssa ja napostele leivän päällä. Vihreät lehdet voi saksia ruokaan yrttien tapaan.

Luumu

Makeat ja mehukkaat luumut tuovat väriä ja vitamiineja ruokiin ja leivonnaisiin. Halkaise hedelmät grilliin, salaattiin ja piirakkavuokaan. Vivahteikkaan makuisista luumuista saat ruokiin sekä herkullisia happoja että luonnollista makeutta.