Erilaiset öljyt vertailussa - Yhteishyvä

Erilaiset öljyt vertailussa

Erilaiset öljyt vertailussa

Kasviöljyt tuovat ruokavalioon hyviä rasvoja. Etenkin pellavansiemenöljy ja kylmäpuristettu rypsiöljy sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja. Käyttötarkoitus ja omat makumieltymykset ratkaisevat, millaiseen öljypulloon kaupassa kannattaa tarttua.

Jaa Somessa
Teksti
Marita Suontausta
Kuvat
SOK

Useimpia kasviöljyjä voi käyttää monipuolisesti kaikkeen ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Pullataikinaan sopivat miedonmakuiset tuotteet, leipä- ja sämpylätaikinoihin käyvät kaikenlaiset öljyt. Myös monissa piirakka- tai kakkutaikinoissa sulatettavan rasvan voi korvata öljyllä.

Öljyä saadaan puristamalla öljykasvien siemenistä. Poikkeuksia ovat avokado- ja oliiviöljyt, jotka puristetaan hedelmälihasta.

Kasviöljyt ovat sataprosenttista rasvaa. Niiden rasvahappokoostumus eli niiden sisältämä runsas määrä monityydyttymättömiä rasvahappoja tekee kasviöljyistä niin kutsuttuja hyviä rasvoja. Monityydyttymättömien rasvahappojen, kuten omega-3:n, on todettu muun muassa alentavan kokonaiskolesterolia. Tämän vuoksi öljyjä suositellaan käytettävän jonkin verran ruokavaliossa.

Kuumuudenkestävyydestä kertoo savuamispiste. Mitä korkeampaa lämpötilaa öljy kestää, sitä turvallisempaa sitä on käyttää paistamisessa. Kun öljyä kuumennetaan, sen rasvahappojen sidokset alkavat hajota. Tällöin öljy ei ole enää yhtä terveellistä kuin kuumentamattomana.

Avattu öljy säilyy oikein säilytettynä puolesta vuodesta vuoteen. Pulloa voi säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa monet öljyt samenevat ja kohmettuvat, mutta palautuvat ennalleen huoneenlämmössä. Härskiintyneen tuotteen tunnistaa tympeästä hajusta.

Huomaa, että siemenille allergiset henkilöt voivat saada allergisen reaktion myös seesami- tai pellavansiemenöljystä.

Lue lisää

Julkaistu: 23.1.2014
Muokattu: 11.12.2018
Jaa Somessa