Futuristi James Wallman: "Ylensyönnin aika alkaa olla ohi" - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Futuristi James Wallman: "Ylensyönnin aika alkaa olla ohi"

Tulevaisuudentutkija James Wallman: "Ylensyönnin aika alkaa olla ohi"

Tulevaisuudentutkija, futuristi ja kirjailija James Wallmanin mukaan täytämme tulevaisuudessa ravinnontarpeemme toisinaan pillereillä. Ne eivät kuitenkaan korvaa ruoan tuomaa nautintoa.

Jaa Somessa
Teksti
Katri Saukkonen
Kuvat
SOK

Brittiläinen tulevaisuudentutkija, futuristi ja tietokirjailija James Wallman uskoo, että tulevaisuudessa päätämme entistä enemmän itse, millaista ruokaa syömme. Wallman liputtaa elämysten puolesta. Ahmimisen aika on ohi.

"Meillä on lähes kaikki tulevaisuuden avaimet käsissämme jo nyt. Kyse on siitä, miten hyödynnämme niitä.

Teknologia tulee yhä tiiviimmin osaksi ruokaamme. Sosiaalinen media on yksi tapa tehdä ruokailusta elämys ja jakaa se muiden kanssa.

3D-tulostimesta tulee tärkeä työkalu keittiöön. Voimme tulostaa lempiravintolamme ruoka-annoksen, vaikka ravintola sijaitsisi toisella puolella maapalloa. Ennen tulostusta voimme muuttaa annosta mieltymystemme mukaan. Ravintolan lähettämän datan avulla vältymme myös ainesten mittaamiselta ja reseptin lukemiselta."

Terveellistä, paikallista ja hyönteisiä

James Wallmanin mukaan ruoan terveellisyys korostuu tulevaisuudessa.

"Ihmiset voivat mitata tarkkaan annoksen kalorit. Sokerin määrä ruoassamme tippuu roimasti. Suolaiset jälkiruoat tulevat olemaan kovassa huudossa. Herkuttelemme esimerkiksi hyönteisillä, joissa on paljon proteiinia. Yltäkylläisyyden ja ylensyönnin aika alkaa olla ohi.

Lihavuus on merkki maailmassa vallinneesta materialismin kaudesta. Ihmiset ovat haalineet paljon ja panostaneet runsauteen myös ruokapöydässä.

Nyt tavarat ovat hiljalleen vaihtumassa kokemuksiksi ja elämysten merkitys kasvaa koko ajan. Kaupoistakin tulee elämyskeitaita. Maatilatorien ja siten paikallisten tuotteiden määrä kasvaa. Kaiken kaikkiaan paikallisen ja yksinkertaisen ruoan suosio nousee.

Tulevaisuudessa meille on tarjolla yhä enemmän pikkupurtavia tai naposteltavia, jotka täyttävät ravintotarpeemme nopeasti. Illallisesta tulee sen vuoksi aiempaa merkittävämpi tapahtuma, samanlainen elämys kuin ravintolailta ystävien kanssa on nyt. Se antaa meille mahdollisuuden viettää aikaa ystävien kanssa, rentoutua ja nauttia kaikilla aisteilla."

Hävikkiruoan ja kasvisten suosio kasvaa

Miltä sitten näyttää suomalaisen ruoan tulevaisuus? James Wallmanin mukaan melko hyvältä.

"Ehkä te luotte omia fuusioita esimerkiksi uuden maailman keittiöiden kanssa? Näitä herkkuja voidaan sitten tarjoilla pop-up-ruokarekoista ympäri Suomen.

On pakko ajatella myös ympäristöä ja jätteiden määrää. Hävikkiruoan suosio lisääntyy. Myös kasvisruoan suosio kasvaa. Ihmiset syövät jo nyt paljon kasviksia, koska se on eettistä – mutta myös koska ne näyttävät lautasella ja valokuvissa kauniilta.

Vaikka teknologia lisääntyy koko ajan, olemme silti edelleen ihmisiä. Haluamme syödä ruokaa ja nauttia siitä. Vaikka nauttisimmekin ravintomme toisinaan pillerinä, oikean ruoan merkitys ei katoa."

Julkaistu: 28.2.2017
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa