Heinäkuussa kannattaa syödä siikaa, kuhaa, kirjolohta ja muikkua – tutustu sesonkikaloihin ja nappaa reseptit | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Heinäkuussa kannattaa syödä siikaa, kuhaa, kirjolohta ja muikkua – tutustu sesonkikaloihin ja nappaa reseptit

Siika, kuha, kirjolohi ja muikku ovat heinäkuun sesonkikalat

Hellitä hetkeksi, hymyile ja sano muikku! Heinäkuun helteiden herkuimmat maut saa savustetusta siiasta. Sujauta kuhaa keittoon ja lohta grilliin, kaveriksi kauden kasviksia. Katso tästä reseptit sesongin parhaiden kalojen kokkaukseen.

Jaa Somessa
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
123RF

Siika

Monipuolinen siika sujahtaa suuhun savustettuna, paistettuna, grillattuna tai graavattuna. Valmista siikafileet grillinyyteissä kauden kasvisten kera tai kokoa lounaspasta savusiiasta, parsakaalista ja pinaatista. Voit valita uuniin myös kokonaisen siian: se kypsyy meheväksi noin puolessa tunnissa.

Kuha

Kiinteälihainen ja juhlava kuha sopii myös arkikokkailuun. Mieto kala rakastaa mausteita. Kokeile kuhaa patoihin ja kastikkeisiin tai täytä kokonainen kuha pekoni-tomaattiseoksella ja anna muhia uunissa.

Kirjolohi

Kesän kirjavin pikaruoka: Paista kirjolohifileetä keskilämmöllä pannulla nahkapuoli alaspäin noin kolmen minuutin ajan ja käännä. Anna paistua vielä pari minuuttia. Mausta lohi suolalla, pippurilla sekä sitruunalla ja tarjoile värikkäiden kasvisten kanssa.

Muikku

Muikku on sisävetemme salattu aarre ja siian sukulainen. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Pujota muikut vaihteeksi grillivartaisiin tai paista pannulla fish & chips -tyyliin.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Lisää kalajuttuja

Julkaistu: 25.6.2019
Muokattu: 25.6.2019
Jaa Somessa