Joulukuun sesonkikalat: nyt kokataan kokonaista kirjolohta, silakkaa, siikaa ja nieriää | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulukuun sesonkikalat: nyt kokataan kokonaista kirjolohta, silakkaa, siikaa ja nieriää

Yrttirahkalla täytetty nieriä

Kalahuolesi kaikki heitä, saalis tuoreena nousta suo. Armas joulu jo kutsuu meitä, mutta kalan syöminen kannattaa aloittaa jo nyt. Perinteiset lohi- ja silakkaruoat sopivat siian ja nieriän tavoin joulutohinaan.

Jaa Somessa
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen

Kokonainen kirjolohi

Kypsennä kokonainen uunikirjolohi miedossa lämmössä, niin kalan rasva pysyy sisällä ja mausta tulee täyteläinen. Kilon kokoinen kirjolohi kypsyy uunissa puolessa tunnissa ja siitä saa ainekset pariinkin ateriaan.

Silakka

Aliarvostettua aivoruokaa: jo yhdestä annoksesta silakkaa saat päivän D-vitamiinit. Silakka on terveellistä, ekologista ja herkullista! Saat silakasta runsaasti proteiinia ja hyödyllisiä rasvahappoja sekä muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Parissa silakkafileessä on yhtä paljon kalsiumia kuin maitolasillisessa.

Siika

Saletisti suosittu! Kalastajien suosikki aiheuttaa tutkijoille päänvaivaa monimuotoisuudellaan ja useilla alalajeillaan. Syömäri ei siian sävyjä säikähdä, vaan se sujahtaa suuhuun savustettuna, paistettuna, grillattuna tai graavattuna.

Nieriä

Nättiä ja nautinnollista nieriää pidetään Suomen parhaimman makuisena kalana. Kasvatettuna sitä on kaikkien saatavilla. Nieriä valmistuu 200-asteisessa uunissa puolessa tunnissa. Kala on kypsä, kun selkäevä irtoaa nyppäisemällä.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Lisää kalajuttuja

Julkaistu: 27.11.2019
Muokattu: 27.11.2019
Jaa Somessa