Kalat maistuvat syyskuussa yhä paremmin: maista kampelaa, muikkua, siikaa ja rapuja | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kalat maistuvat syyskuussa yhä paremmin: maista kampelaa, muikkua, siikaa ja rapuja

Muikut ja uunikasvikset

Syksy on saapunut ja hyvä niin: kalat maistuvat entistä paremmin. Pimenevien iltojen parhaat hetket kehkeytyvät grillatuista ravuista, savustetusta siiasta, kokemuksellisesta kampelasta ja maittavista muikuista. Katso sesonkikalojen reseptit.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
Piia Arnould

Täplärapu

Rapujen keitto on rentouttavaa puuhaa. Lisää levollista tekemistä löytyy grillaamisesta. Pyöräytä keitetyt ravut yrttimarinadissa, anna maustua noin tunti. Grillaa lihapuoli alaspäin noin 5 minuuttia ja panssaripuolelta pari minuuttia. Skål!

Kampela

Kiehtova kampela kutsuu illallisseurueen keskusteluun. Ruisjauhoissa leivitetyt kampelafileet sopivat satumaisesti yhteen syksyn sienisadon kanssa. Vielä helpompi tapa nauttia kampelaa on käyttää sitä 45 minuuttia 125-asteisessa uunissa.

Muikku

Hymy korviin! Yritä sanoa muikku hymyilemättä. Sisävesiemme salattu aarre on siian sukulainen ja sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Pyöräytä muikut ruisjauhoissa ja paista pannulla. Ripaus suolaa ja ääntä kohti.

Siika

Saletisti suosittu! Kalastajien suosikki aiheuttaa tutkijoille päänvaivaa monimuotoisuudellaan ja useilla alalajeillaan. Syömäri ei siian sävyjä säikähdä, vaan se sujahtaa suuhuun savustettuna, paistettuna, grillattuna tai graavattuna.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Lisää kalajuttuja

Julkaistu: 2.9.2019
Muokattu: 28.8.2019
Jaa Somessa