Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Uunijuurekset

Keltajuuri, persimon, granaattiomena, pensasmustikka, satsuma... – tutustu marraskuun satokausikasviksiin

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.11.2015
Muokattu: 27.7.2021
Nämä kasvikset ovat marraskuussa parhaimmillaan! Kokeile uusia sipuli- ja sitruunalajikkeita. Nauti granaattiomenan, satsumoiden ja klementiinien, persimonin ja pensasmustikan satokaudesta. Tästä löydät satokaudesta ammentavat reseptit!

Suomalainen keltajuuri

Jos tykkäät punajuuresta, rakastat keltajuurta. Mieto ja makea keltajuuri maistuu yhtä hyvältä kuin suositumpi pikkusiskonsa mutta ei värjää. Käytä keltajuurta kuten punaista versiota: paahda, keitä, säilö etikkaan – se maistuu niin sosekeitossa kuin uunijuuresten joukossakin.

Pink Rosanna -sipuli

Pink Rosanna -sipuli on kelta- ja punasipulia miedompi. Se on varma valinta kaikkiin ruokalajeihin, joihin kuuluu raakaa sipulia. Kokeile kylvettää kuorittua ja viipaloitua sipulia kylmässä vedessä noin 10 minuuttia ja valuta kuivaksi. Näin kitkeryys häipyy, mutta maku säilyy.

Honey Crunch -omena

Syksyn ja alkutalven makeimmat omenat tulevat Ranskasta. Herkullisesti rouskuva Honey Crunch on täydellinen syöntiomena. Pilko sitä raikkaisiin salaatteihin ja juustolautaselle. Mehukkaat Honey Crunchit ovat hyvä valinta mehevän omenapiirakankin pinnalle.

Granaattiomena

Rubiininpunainen granaattiomenasta käytetään vain mehukkaat punaiset siemenet. Lisää niitä kastikkeisiin, salaatteihin, leivonnaisten koristeeksi tai tee raikasta mehua. Puolita hedelmä ja koputtele siemenet kuoresta kulhoon tai leikkaa ensin hattu pois ja lohko hedelmä osiin, joista siemenet on helppo irrottaa.

Persimon

Alkutalven odotettuihin satokausiherkkuihin kuuluu pehmeämaltoinen, espanjalainen persimon. Leikkaa hedelmä lohkoiksi, paista kevyesti voissa ja lisää juuston ja pähkinöiden kanssa salaattiin. Mehukas persimon antaa luonteen myös kinkku-ananaspizzan uudelle versiolle.

Suomalainen pensasmustikka

Pensasmustikka on herkkusuun ja kotileipurin lempimarja. Kookkaat ja kiinteät marjat näyttävät upealta kakun välissä ja koristeena. Pakastettuinakin ne säilyttävät makeutensa ja muotonsa, joten nyt kannattaa pistää pensasmustikoita talteen myös äkillisen makeanhimon varalle. Mustikoihin verrattuna pensasmustikat ovat isompia, sisältä vaaleita ja maultaan makeampia. Ravintoarvoiltaan pensasmustikat ovat lähes mustikan kaltaisia supermarjoja.

Satsuma & klementiini

Suloisten pikkusitrusten kausi alkaa! Klementiini on helposti kuorittava siemenetön mandariini, jolla on miellyttävä, aromikas maku. Satsumat ovat siemenettömiä, hyvin mehukkaita ja vähähappoisempia kuin muut mandariinit.

Broccolini

Siro varsiparsakaali, broccolini, näyttää laihalta parsakaalilta mutta maistuu enemmän vihreältä parsalta. Paista broccolinit pannussa, paahda uunissa, höyrytä tai keitä. Muutaman minuutin kypsennys riittää, sillä broccolini on parasta rapeana.

Sitruuna

Näppärä siemenetön sitruuna on kokkaajan ja leipojan valinta. Piristä raikkaalla sitruunalla salaatinkastikkeita, pastoja ja leivonnaisia. Kokeile myös siemenettömien sitruunoiden säilömistä ja käytä marokkolaisissa padoissa ja Lähi-idän ruokien lisukkeena.

Pyöreä bergamotti on tuttu Earl Grey -teestä. Maku on aromikkaan voimakas, joten tätä sitrusta kannattaa käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa maltilla. Mausta kuorella leivonnaiset ja kokeile mehua esimerkiksi kalaruokiin.