Kesäkuu on kuhan, kirjolohen, taimenen ja seidin sesonkia – näillä vinkeillä teet helppoja kalaruokia | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kesäkuu on kuhan, kirjolohen, taimenen ja seidin sesonkia – näillä vinkeillä teet helppoja kalaruokia

Saimaan tuore

Kesäiset kalaruoat onnistuvat onkimatta! Loimuta lohikalat ja tarjoile taimen grillattuna. Vaalealihaiset kalat ja varhaisvihannekset valtaavat salaatit, kalat kruunaavat kesän keitot ja kestit.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
Akseli Muraja

Kirjolohi

Kesän kirjavin pikaruoka: Paista kirjolohifileetä keskilämmöllä pannulla nahkapuoli alaspäin noin kolmen minuutin ajan ja käännä. Anna paistua vielä pari minuuttia. Mausta lohi suolalla, pippurilla sekä sitruunalla ja tarjoile värikkäiden kasvisten kanssa.

Kuha

Ota kiinteälihainen ja juhlava kuha arkikokkailuun. Mieto kala rakastaa mausteita, kokeile patoihin ja kastikkeisiin. Todellista pikaruokaa: pyöräytä kuhafileen kaveriksi kermaviilikastike ja perunoita. Helppoa ja herkullista!

Taimen

Takuuvarma taimen toimii aina. Lohien sukuun kuuluva kala on kätevä käsiteltävä. Taimen rakastaa ruokapöydän keskipisteeksi pääsemistä. Paista kokonaista kalaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia kalan koosta riippuen.

Kätevä käsitellä!

Seiti

Kalaruokien kivijalka! Seiti maistuu perheen pienimmille – kelpo kala uusien makujen opetteluun. Vaalealihaisen kalan voi maustaa sopimaan mihin tahansa kalaruokaan. Yksi kala, monta herkullista lopputulosta.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Vinkit kalan käsittelyyn

Julkaistu: 31.5.2019
Muokattu: 4.6.2019
Jaa Somessa