Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grillivartaat toimivat aina! Katso suosikkireseptimme

Grillivartaisiin on kätevä pujotella possua, kanaa, kasviksia ja kalaa. Mehevä marinadi ja hyvä kastike viimeistelevät suosikkiherkun. Vartaat voi tehdä myös hedelmistä: esimerkiksi ananaksesta saa ihanan jälkiruoan vartaaseen sujautettuna.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 13.5.2016
|
Muokattu: 21.4.2023

Muista nämä, kun teet grillivartaita

  1. Pilko vartaan ainekset kypsymisajan mukaan. Nopeasti kypsyvät ainekset kannattaa leikata isommiksi paloiksi ja hitaammin kypsyvät pieniksi, niin koko varras on kypsä samaan aikaan.
  2. Voit myös yhdistää nopeammin kypsyvät ainekset yhteen vartaaseen ja hitaammin kypsyvät toiseen. Pilko silloin kaikki ainekset samankokoisiksi.
  3. Marinoi tai valele: grillivartaisiin voi tuoda makua joko marinoimalla ainekset etukäteen tai valelemalla vartaita kypsennyksen aikana.

Grillivartaat lihasta

Grillaa liha kätevästi vartaissa! Tee possusta mehevät vartaat marinoitujen retiisien kanssa tai kreikkalaiseen tyyliin souvlakina. Kokeile myös helppoja tapasvartaita tai marinoi naudan ulkofilee aasialaisin maustein ja grillaa mureaksi.

Grillivartaat kanasta

Broileria on ihanan helppo grillata. Sujauta kanapalat vartaisiin appelsiinin kanssa tai marinoi meheväksi japanilaisella yakitori-kastikkeella, currylla tai makeantulisella soosilla.

Grillivartaat kalasta

Pujota kalavartaisiin kotimaisia sesonkikaloja siiasta muikkuun. Värikkäät kasvikset ja raikkaat kastikkeet täydentävät kalavartaiden maun.

Grillivartaat kasviksista

Kasviksista kootut grillivartaat ilahduttavat niin värikkyydellään kuin herkullisella maullaan. Iloiset sateenkaarivartaat sopivat kaiken grilliruoan lisukkeeksi, kuten myös trendikkäät perunavartaat. Ruokaisammat kasvisvartaat saat, kun lisäät mukaan leipäjuustoa tai tofua.

Grillivartaat hedelmistä

Grillitikkuun pujotettuja hedelmiä on hauska syödä jälkiruoaksi. Erityisen hyvin grilliin sopii mehukas ananas, joka saa pintaansa herkullisen savuista makua. Hedelmillä voi myös piristää lihavartaita.

Metalliset grillivartaat vai puiset grillitikut?

Jos grillaat usein, metalliset grillivartaat voivat olla hyvä valinta, sillä ne voi pestä ja käyttää uudelleen. Metalli myös johtaa hyvin lämpöä, mikä auttaa vartaaseen pujoteltuja paloja kypsymään myös sisältä. Öljyä metalliset vartaat ennen käyttöä, niin ruoka ei tartu niihin kiinni.

Puiset grillitikut on kätevä napata kaupasta mukaan. Liota tikkuja puolesta tunnista tuntiin ennen käyttöä, niin ne eivät kärähdä grillissä. Kokeile myös kahden tikun taktiikkaa: seivästä grillivartaisiin tulevat palat kahdella puutikulla, niin vartaita on helpompi käännellä.

Katso lisää ideoita grillivartaisiin!