Kun Heikki Huotari, Sauli Saarnisto ja Ilkka Wikholm perustivat 3 Kaverin jäätelötehtaan vuonna 2012, heillä ei ollut kokemusta jäätelön valmistuksesta. Kaverusten ensimmäiset jäätelökokeilut tehtiin pienellä jäätelökoneella Saarniston keittiössä.
Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, kolmikolla on upouusi jäätelötehdas Helsingin Kivikossa. Tänä keväänä siellä valmistetaan suosittujen purkkijäätelöiden lisäksi ensimmäistä kertaa myös jäätelöpuikkoja.
”Puikkojäätelön valmistaminen on teknisesti haastavaa, mutta olemme harjoitelleet sitä koko talven. Halusimme tuoda kotisohvalla nautittavan jäätelön rinnalle puikot, jotka voi napata mukaan kesän rientoihin”, Huotari kertoo.
3 Kaveria on Suomen ensimmäisiä pieniä jäätelönvalmistajia, jotka tuovat myyntiin jäätelöpuikot.
”Asiakkaamme tietävät, kuka heidän jäätelönsä tekee”, Huotari sanoo.
Jäätelöpuikkoja kehitettäessä kaverukset varmistivat maistelemalla, että maku on sopivasti sekä raikas että makea. Jäätelössä tulee olla juuri oikea määrä suklaata tai puikon täydeltä vadelmaa, Huotari painottaa.
”Makua on oltava niin paljon kuin puikkoon mahtuu! Joka haukkauksella suuhun täytyy saada kaikkia mahdollisia herkkuja, niin jäätelöä ja suklaakuorta kuin kastiketta tai vaikka pähkinöitä.”
Kotimaista jäätelöä luonnollisista raaka-aineista
Jäätelöuransa alkuaikoina Huotari, Saarnisto ja Wikholm lähtivät hakemaan oppia jäätelöntekoon Italiasta, tunnetusta jäätelömaasta. Sieltä he saivat arvokasta tietoa ja taitoa, mutta näkivät myös, kuinka paljon jäätelöissä käytettiin keinotekoisia väri- ja makuaineita.
”Päätimme, että me haluamme tehdä jäätelömme mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista”, Huotari kertoo.
Alusta asti 3 Kaverin jäätelöt ovat saaneet makunsa luonnollisista raaka-aineista, jotka ovat myös kotimaisia aina, kun mahdollista. Esimerkiksi Vadelma & Valkosuklaa on markkinoiden ainoa kotimaisia vadelmia sisältävä jäätelöpuikko.
Lisäksi kaverukset työstävät kaikki raaka-aineet itse. Vegaanista kinuskia keitetään yli neljä tuntia. Pähkinät paahdetaan ja suolataan omin käsin, ja jäätelömassa valmistetaan isoissa padoissa alusta alkaen itse.
”Tuomme pienenä jäätelönvalmistajana puikkovalikoimaan jotakin uutta: kotimaisia jäätelöpuikkoja, joissa on reilusti makua, kunnon kastikkeita ja vain luonnollisia raaka-aineita”, Huotari summaa.