Kotimaiset omenat, kurpitsat ja muut satokauden parhaat antimet syyskuussa – katso reseptit | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Viikuna-sinihomejuustosalaatti ja balsamicosiirappi

Kotimaiset omenat, kurpitsat ja muut satokauden parhaat antimet syyskuussa – katso reseptit

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 17.9.2018
Muokattu: 1.9.2020
Syyskuussa nautitaan satokauden syvistä mauista. Tee syysruokaa kurpitsoista, viikunasta, omenoista, valko- ja raitajuuresta sekä romanesco-kaalista.

Suomalainen kurpitsa

Oranssinkeltaista kurpitsaa ei kannata säästää vain kummitusjuhlien koristeeksi. Paloittele sitä patoihin, uunipellille ja paistinpannulle. Herkuttele myös sosekeittona, hillona ja leivo piiraiden täytteeksi.

Suomalainen spagettikurpitsa

Tämä kurpitsa ei muutu Tuhkimon satumaiseksi kurpitsavaunuksi vaan spagetiksi. Halkaise, poista siemenet, valele kurpitsa öljyllä ja paahda uunissa. Kypsän kurpitsan malto irtoaa spagettimaisina rihmoina. Tarjoa kurpitsaspagetti yrttiöljyn tai esimerkiksi tomaattikastikkeen kanssa.

Suomalainen hokkaidokurpitsa

Kun mielesi tekee samettista sosekeittoa tai pähkinäisen makuista kurpitsapiirasta, poimi ostoskärryyn hokkaidokurpitsa. Pieni sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen lajike, joka sopii myös jälkiruokiin.

Suomalainen omena

Flavonoideja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Kotimaisesta omenasta saat niitä kaikkia, kun rouskutat sen kuorineen. Omenoista saat myös herkullisia leivonnaisia.

Viikuna

Viikunaa sanotaan maailman makeimmaksi hedelmäksi. Siksi se sopiikin monien voimakkaiden makujen, kuten sinihomejuuston seuraan. Huuhtele ja herkuttele viikunat sellaisinaan tai käytä suolaiseen ja makeaan leivontaan, hilloihin ja kastikkeisiin. Sitruuna korostaa hedelmän hienoa makua.

Raitajuuri ja valkojuuri

Raitajuuri ja valkojuuri ovat punajuuren miedomman makuisia serkkuja, jotka sopivat samoihin ruokiin kuin punajuurikin. Keitettäessä raitajuuren värit hieman haalistuvat, joten kauneimmillaan se on uunissa paahdettuna. Valkojuuresta syntyy aromaattinen keitto.

Suomalainen romanesco

Kaaleista kaunein taitaa olla romanesco. Se maistuu kukkakaalilta, mutta näyttää paljon jännittävämmältä. Hauduta romanesco kypsäksi ihanan yrttipeiton alla. Kaverina toimii pähkinätahna.

Katso lisää kasvisvinkkejä