Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lämmittävät lohikeitot – 11 maukasta soppaideaa talveen

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 16.1.2020
|
Muokattu: 26.1.2023
Lohisoppa on nopea tehdä, sisältää paljon hyviä rasvoja ja lämmittää ulkoilun jälkeen. Tee lohikeitto perinteisellä reseptillä tai kokeile värikkäitä ja mausteisempia vaihtoehtoja.

Pala tuoretta lohifileetä, kylmä- tai lämminsavulohta tai pakastettuja lohikuutioita. Kaikista niistä syntyy käden käänteessä talviruokien ykkönen, maukas ja terveellinen kalakeitto.

Tee keitto kokonaisista juureksista ja lohifileestä tai oikaise pakastimen kautta. Kaupan pakastealtaan keittojuureksista ja lohikuutioista soppa syntyy pikavauhtia, 15 minuutissa.

Perinteisen maitopohjaisen kalakeiton rinnalla maistuu kirkas lohikeitto, jossa kalaliemi maustetaan reilulla lorauksella sitruunamehua.

Valmistusaika 1 tunti

Valmistusaika 30 minuuttia

Valmistusaika 15 minuuttia

Pirteä maku piparjuuresta tai fenkolista

Kun haluat vaihtelua lohisoppaan, mausta se piparjuuritahnalla tai maustekurkulla ja hunajalla.

Jos tykkäät tuoreesta fenkolista, lisää sitä ohuina suikaleina keittoon. Fenkoli on lohen parhaita makupareja ja sopii hienosti muihinkin lohiruokiin. Muista myös palsternakka, purjo, lehtikaali ja paprika. Nekin ovat herkullisia lohisopan aineksia.

Juustoisen lohikeiton saat, kun vaihdat maidon tai kerman sulatejuustoon. Juusto kestää hyvin mausteita, joten voit hyvin lisätä keittoon tulisuutta chilistä tai hapokkuutta sitruunasta.

Väri appelsiinista, pinaatista tai tomaatista

Piristä talvipäivää värikkäällä kalakeitolla. Hauskan keltaisen keiton saat lisäämällä kalaliemeen sahramia ja appelsiinimehua. Väriä tuovat myös keltaiset kasvikset.

Lohi ja pinaatti ovat hyviä kavereita, joten kylmä- tai lämminsavulohi on oiva lisä pinaattikeiton pinnalle. Voit myös lisätä tuoreita pinaatinlehtiä lohikeittoon. Pinaatti sopii hyvin sekä maitopohjaiseen että kirkkaaseen liemeen.

Punaisen lohikeiton teet pikapikaa valmiista tomaattikeitosta, johon lisäät tilkan ruokakermaa ja lohta. Pidemmän kaavan tomaatti-lohikeiton teet korvaamalla kalaliemen tomaattimehulla ja -murskalla.

Tomaattisen lohikeiton tykötarpeiksi sopivat myös kidneypavut ja chilillä maustettu tomaattimurska.

Maailman makuja lohikeitoissa

Venäläinen seljanka on perinteinen vaihtoehto kotoisalle kermaiselle lohikeitolle. Lohiseljankan mausteet vaihtelevat kapriksesta ja maustekurkusta timjamiin ja lehtiselleriin. Liemi maustetaan kuitenkin aina tomaattipyreellä.

Rasvaisena kalana lohi sopii hyvin vahvojen ja tulisten makujen seuraan. Siksi se on mainio kala karibialaisiin ja thaimaalaisiin kalakeittoihin, joissa mausteina on esimerkiksi currya, inkivääriä, chiliä ja limeä.

Mausteisen keittoliemen voit jättää kirkkaaksi tai lisätä siihen kookosmaitoa. Rapeat kasvikset voit lisätä keittoon suoraan vokkivihannespussista.

Perinteiset lempeät lohikeitot

Kaikkien lohikeittojen äiti on tietysti pehmeän makuinen, maitoliemeen tehty ja ruisleivän kanssa herkuteltu soppa.

Talvisen ulkoilupäivän suosikkiruoka ei voi paljon paremmaksi muuttua – paitsi jos sekaan lorauttaa vähän samettista ruokakermaa.

Mitä muuta tekisi lohesta? Katso herkulliset reseptit

Lisää aiheesta