Marinoi liha mureaksi | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Lihan marinointi

Marinoi liha mureaksi

Teksti:
Elina Jyväs
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.7.2015
Muokattu: 31.8.2020
Marinointi mureuttaa ja antaa makua. Jo muutamalla raaka-aineella saa herkullisen marinadin ilman lisäaineita.

Marinoinnilla tarkoitetaan lihan säilyttämistä ja maustamista happamassa mausteliemessä. Happamassa marinadissa lihan pH-arvo laskee, jolloin lihasproteiinia pilkkovat entsyymit aktivoituvat. Lihan sidekudos turpoaa happaman marinadin vaikutuksesta, jolloin sidekudoksesta tulee mureampaa.

Marinointiaika vaihtelee puolesta tunnista useaan päivään. Mitä suurempi lihapala, sitä pidempi marinointiaika.

Vinkki! Suolaa voi olla marinadissa maun vuoksi pieni määrä, mutta liha maustetaan suolalla vasta kypsentämisen jälkeen. Jos marinadi on suolaista, se irrottaa lihasta nestettä ja liha ei murene.

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön

Murea lopputulos edellyttää, että liha ei ole liian kylmää kypsennyksen alkaessa. Jääkaapissa marinoidut ja säilytetyt lihat kannattaa temperoida huoneenlämmössä ennen kypsentämistä. Fileepihvit ja leikkeet voi ottaa huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista, suuret paistit vielä aikaisemmin.

Marinadeihin lisätään yleensä myös makeutta. Koska sokeri palaa helposti kiinni lihan pintaan, marinadi pyyhitään pois ennen kypsentämistä. Sama koskee muita isoina paloina olevia maun antajia, esimerkiksi valkosipuli- tai yrttisilppua.

Marinadin valmistus

  • Pyyhi lihan pinta kuivaksi talouspaperilla ennen grillaamista.
  • Kun liha paistetaan pannulla tai grillissä, tavoitteena on saada lihan pinnasta ruskea ja rapea, ja säilyttää sisus mehevänä ja mureana. Väri ja maku syntyvät riittävän korkeassa lämpötilassa.
  • Kun liha on temperoitunut ja pannu tai grilli on riittävän kuuma, lihaan syntyy haluttu paistopinta. Paistopinta estää lihasnestettä valumasta ulos ja pitää lihan mehevänä.
  • Kun liha valmistetaan paistamalla tai grillaamalla, liha suositellaan suolattavaksi vasta kypsentämisen jälkeen. Suola sitoo nestettä ja vaikeuttaa ruskistumista.
  • Raa´an lihan marinoimiseen käytettyä marinadia ei voi enää sivellä kypsän lihan päälle. Marinadi heitetään käytön jälkeen pois.

Marinadin raaka-aineina käytetään yleensä hapanta nestettä, öljyä ja mausteita. Happamaksi nesteeksi sopivat viini, viinietikka, sitruunan- tai limetinmehu tai jogurtti.

Kolme marinadia