Näin valitset oikean suolan ruoanlaittoon - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valitset oikean suolan ruoanlaittoon

Suola

Tavallinen hieno suola sopii leivontaan ja lihasoppaan, mutta esimerkiksi ruokien viimeistelyyn kannattaa valita jotakin muuta. Poimi vinkit ja maukkaat reseptit! Kaupallinen yhteistyö / Jozo

Jaa Somessa
Teksti
Jozo

Suolalla on suuri vaikutus ruoan makuun, koska se voimistaa ruoka-aineiden omia aromeja. Puuro ilman suolaa maistuu pliisulta, ja kala saa herkullisen makunsa vasta, kun sen pinnalle ripottelee hieman suolaa.

Suola vahvistaa myös makeita makuja. Suolaripaus saa kinuskin makeuden tuntumaan entistä täyteläisemmältä. Leivonnassa tarvitaan suolaa, jotta hiiva pystyy toimimaan ja leivän rakenteesta tulee oikeanlainen. Säilönnässä suola estää mikrobien toiminnan ja elintarvikkeen pilaantumisen.

Kun valitset suolan sen mukaan, mitä kokkaat, onnistut varmemmin. Poimi alta vinkit erilaisten suolojen käyttöön.

Ruokasuola

Hieno ruokasuola louhitaan suolakaivoksista. Suolaan on lisätty paakkuuntumisen estoaineita, jottei suola kokkaroidu. Ruokasuola sopii kaikenlaiseen kokkailuun, mutta on erityisen käyttökelpoista leivonnassa nopean liukenevuutensa vuoksi.

Ruokasuolaan lisätään usein jodia, joka on elintärkeä kivennäisaine. Liian vähäinen jodin saanti voi johtaa muun muassa kilpirauhasen vajaatoimintaan. On suositeltavaa käyttää jodioitua suolaa ruoanlaitossa.

Kokeile näitä:

Jozo Puhdas hieno suolan rakeet liukenevat helposti ja sitovat eri ainesten maut toisiinsa. Jozo Puhdas suola on jodioimaton. Jodioitu Jozo Hieno suola koostuu hienoista ja jodioitu Jozo Erikoishieno suola astetta hienommista rakeista, joilla ruoat maustuvat tasaisesti. Hieno suola korostaa hyvin esimerkiksi uunikasvisten makua.

Paistetut vihannekset

4 annosta, valmistusaika 40 min

  • 2 keskikokoista palsternakkaa
  • 250 g porkkanoita
  • 1 fenkoli
  • 300 g puna-, kelta- tai raitajuurta
  • 300 g kurpitsaa
  • 200 g romanesco-kukkakaalia
  • 2 punasipulia
  • oliiviöljyä
  • ½ nippua timjamia ja rosmariinia
  • Puhdasta, hienoa Jozo-suolaa (03)
  1. Lämmitä uuni 210 asteeseen. Pese vihannekset kylmässä vedessä (sipulia lukuun ottamatta niitä ei tarvitse kuoria) ja valuta.
  2. Pilko vihannekset yhtä suuriksi paloiksi ja levitä uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sirottele silputtua timjamia ja rosmariinia.
  3. Sirottele päälle Jozo-suolaa ja kypsennä uunissa noin 30 min., kunnes kasvikset ovat kypsiä. Sekoita puolivälissä.

Vuorisuolat

Vuorisuola on yleisnimitys kallioperästä louhitulle suolalle. Sitä kutsutaan myös intiaani-, kristalli- ja Himalajan suolaksi. Vuorisuoloja on saatavana sekä hienoksi jauhettuna että karkeana. Himalajan suola tulee Himalajan vuoristosta. Siinä on runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, jotka pehmentävät suolan makua.

Kokeile tätä:

Jozo Himalajan suola koostuu hienoista, helposti liukenevista rakeista. Suolan vaaleanpunainen väri on peräisin rautaoksidista. Himalajan suolaa voi käyttää sekä ruoanlaitossa että valmiin ruoan päälle ripoteltuna viimeistelemään maun. Suola sopii myös makeiden leivonnaisten, kuten taatelikakkuneliöiden, viimeistelyyn.

Taatelikakkuneliöt kookoskuorrutuksella

16 palaa, valmistusaika 20 min

Taatelikakku:

  • 200 g keksejä (ilman täytettä)
  • 500 g tuoreita taateleita
  • 100 g saksanpähkinöitä
  • 250 g suolatonta voita, sekä vähän vuoan voiteluun
  • 2 rkl hunajaa

Kookoskuorrutus:

  • 125 ml kookosmaitoa
  • 100 ml hunajaa
  • 2 rkl maissijauhoja
  • 4 rkl vettä
  • 300 ml kookosöljyä
  • 20 g saksanpähkinöitä
  • n. ½ tl Jozo- hienoa Himalajan suolaa (03)
  1. Murenna keksit pieniksi paloiksi. Leikkaa taatelit samankokoisiksi pieniksi paloiksi ja hienonna saksanpähkinät.
  2. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää sitten hunaja ja taatelit. Sekoita 3 minuuttia ja lisää kakut ja saksanpähkinät. Sekoita huolellisesti ja sammuta lämpö. Sekoita karkeaksi sauvasekoittimella.
  3. Peitä neliön tai suorakaiteen muotoisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat huolellisesti voilla. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaisesti reunoille saakka.
  4. Tee kuorrutus. Kaada kookosmaito ja hunaja kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua 10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa maissijauho ja vesi tahnaksi. Lisää tahna kuumaan kookosmaitoon ja kiehauta uudelleen. Sulata kookosöljy toisessa kattilassa. Kaada kookosmaitoseos kulhoon, lisää kuuma kookosöljy ja sekoita vispilällä, kunnes kuorrutus on tasaisen vaaleaa. Kaada kuorrutus taatelikakun päälle ja laita pakastimeen noin tunniksi, kunnes kuorrutus on jähmettynyt.
  5. Ripottele päälle hienonnettuja saksanpähkinöitä ja Himalajan suolaa. Leikkaa neliöiksi terävällä veitsellä.

Sormisuola

Sormisuola on kiteistä ja rapeaa suolaa, joka nimensä mukaisesti murskautuu sormissa. Sormisuolaa sanotaan myös gourmetsuolaksi, koska se antaa ruokaan mukavaa suutuntumaa. Sormisuolaa ei kannata käyttää pitkää kuumennusta vaativiin ruokiin. Se sopii paremmin valmiin ruoan höysteeksi, kuten paistetun pihvin pinnalle, nopeasti kypsyvää kalaa maustamaan, tomaatin päälle tai vaikkapa suklaamoussen pinnan viimeistelyyn.

Kokeile tätä:

Jozo Gourmet-sormisuolan pyramidinmuotoiset suolahiutaleet tulevat Tanskan miljoonia vuosia vanhoista maanalaisista kerrostumista. Kokeile Gourmet-sormisuolahiutaleita esimerkiksi helppoon, nopeasti kypsyvään uuniloheen.

Nopea uunilohi

4 annosta, valmistusaika 35 min

  • 800 g tomaatteja (mielellään eri lajeja)
  • 2 isoa punasipulia
  • valkosipulinkynsiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 ½ tl Jozo-sormisuolaa (06)
  • rouhittua mustapippuria
  • 600 g lohifileetä
  • 65 g babypinaattia
  1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Lohko tomaatit isoiksi paloiksi. Kirsikkatomaatit voi käyttää kokonaisina. Kuori sipulit ja leikkaa ne melko paksuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulit.
  2. Levitä tomaatit ja sipulit uunivuokaan. Lisää öljy, viinietikka, 1 tl suolaa ja ripaus mustapippuria. Paahda aineksia uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  3. Leikkaa lohi neljäksi annospalaksi. Mausta lohipalat kevyesti suolalla ja pippurilla ja laita ne vuokaan tomaattien ja sipuleiden päälle. Paista 10-12 minuuttia, kunnes lohi on kypsää.
  4. Lisää pinaatti kalan päälle. Tarjoa lisäksi esimerkiksi riisiä, couscousia tai keitettyjä perunoita. Lisää annosten pinnalle halutessasi lusikallinen maustamatonta jogurttia.

Suola on elintärkeä ravintoaine

Elimistömme ei pysty tuottamaan suolan sisältämiä, terveyden kannalta välttämättömiä natriumia ja klooria. Suolalla on tärkeä rooli monien elintoimintojen säätelyssä. Suolaa on elimistön happea ja ravintoaineita kuljettavissa nesteissä.

Suolan sopiva käyttö tuo ruoan maut parhaiten esille. Maailman terveysjärjestön (WHO) suositusannos aikuisille on alle 5 grammaa (hieman alle teelusikallinen) vuorokaudessa. Tutustu Jozon suoloihin tarkemmin täällä. Jozo yhteiskuva[21824]

Julkaistu: 12.12.2019
Muokattu: 5.12.2019
Jaa Somessa