Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Hernepestopasta

Nämä kasvikset ovat parhaimmillaan heinäkuussa – katso helpot kesäreseptit

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 29.6.2018
Muokattu: 23.6.2021
Keskikesällä herkutellaan kotimaisilla porkkanoilla, avomaankurkuilla, tuoreilla herneillä ja vadelmilla. Paraguayo-persikka ja vesimeloni valloittavat raikkaissa salaateissa ja grilliruokien lisukkeina. Katso tästä heinäkuun satokausikasvikset ja -reseptit.

Suomalainen herne

Kesäinen palkoherne tuo hyvän mielen tullessaan. Herneet voi napostella tietysti sellaisenaan tai käyttää ruoanvalmistuksessa kokonaisena. Kokonaiset palot voi vokata tai keittää nopeasti. Herneet sopivat salaatteihin, pastoihin, risottoihin, keittoihin tai lautasen reunalle lisukkeeksi. Parhaimmillaan herneet ovat heti sadonkorjuun jälkeen nautittuna. Kotona ne kannattaa säilyttää kylmässä.

Suomalainen porkkananippu

Porkkanassa on kesän makeimmat aromit sekä runsaasti beetakaroteenia ja kaliumia. Rouskuta pestynä sellaisenaan, kiehauta napakaksi tai paahda kylkeen grilliraidat. Saksi vihreät naatit keittoihin, paistoksiin ja salaatteihin.

Suomalainen vadelma

Makeita vadelmia popsii kuin karkkeja, mutta ne ovat vain hyväksi. Vadelma sisältää enemmän kuituja kuin mustikka tai puolukka, ja siksi vatsakin rakastaa vadelmia. Mehukas marja maistuu tuoreena sellaisenaan, mutta sopii myös jälkiruokiin, leivonnaisiin ja salaatteihin.

Suomalainen avomaankurkku

Avomaankurkusta syntyy vaikka mitä – kuten kesäinen kurkkukeitto, perinteiset mummonkurkut, kurkkuvoileivät tai salaatti... Kurkkua voi dipata tai vaikka kevyesti grillata. Avomaankurkku on tavallista kurkkua lyhyempi, pinnaltaan rosoisempi ja maultaan aromaattisempi.

Paraguayo-persikka

Paraguayo on persikkaa litteämpi ja makeampi, sen maussa on ripaus mantelia. Hedelmän nukkainen poski ja maukas hedelmäliha ovat ihana yhdistelmä ulkoista kauneutta ja sisäistä herkullisuutta. Paraguayo sopii jälkiruokiin, leivontaan, grilliin ja salaattiin – tai haukattavaksi sellaisenaan.

Vesimeloni

Kesä ja raikas vesimeloni kuuluvat yhteen. Kylmä vesimeloni on hyvä janonsammuttaja ja vähäenerginen välipala. Vesimelonit sopivat syötäväksi niin sellaisenaan, jälkiruokiin kuin erilaisiin salaatteihinkin. Keltainen vesimeloni näyttää ulkoapäin samalta kuin punainen lajike, mutta sen maku on punaista hunajaisempi.

Chili

Tuore chili sopii moneen. Pilko chiliä ruokaan ensin vähän, anna maustua ja lisää tarvittaessa. Näin maku ja polte löytävät harmonian. Jos haluat miedompaa makua, halkaise palko ja poista siemenet kiinnikkeineen.