1 Makean paahteinen tumma lager
- Tumma lagerin paahteinen aromi saa tasapainoa makean leipäisestä maltaasta.
- Kohtuullisesti humaloitu olut on mainio juoma paistetulle kanalle.
- Ruoka voi olla tulistakin, sillä juoman makeus hillitsee potkua.
- Lisää tummaa lageria myös lihakastikkeisiin.
2 Kultaisen katkera Ale, IPA
- Trendikäs IPA eli India pale ale on voimakkaasti humaloitu, rehellisen katkera oluttyyppi.
- Se sopii pihvin ja kermaisen kastikkeen kaveriksi.
- Runsaat katkerot leikkaavat ruoan rasvaisuutta.
- Pippuriset ja tuliset maut eivät sovi ipalle, sillä ne riitelevät katkeroiden kanssa.
- Kokeile muodikasta olutcocktailia: keitä 2 osaa omenamehua ja 1 osa sokeria siirapiksi, mausta vaniljalla ja kanelilla ja pidennä IPAlla.
- Esim. Olvi I.P.A
3 Piristävän vaalea vehnäolut
- Vehnäolut on parhaimmillaan kesäpäivänä tai silloin, kun toivoisi kesää.
- Raikas, vaalean hedelmäinen ja hapokas olut sammuttaa janon tehokkaasti.
- Juoman ainekset ovat samat kuin vehnäleivässä – eipä ihme, että se maistuu ruoan kuin ruoan kanssa.
- Vehnäoluesta löytyy hiven mausteisuuttakin, kuten pippuria ja korianteria.
- Siksi se sointuu myös itämaisten ruokien juomaksi.
- Esim. Kukko Vehnä
- Reseptivinkki: Pannukalaa ja vehnäolutsipulia
4 Kukkaisan humaloitu pils
- Lageria vahvemmin humaloitu pils on kullankeltainen, kukkaisa ja virkistävä olut.
- Luonteikas pils sopii lihapadan liemeen: korvaa sillä neste osittain tai kokonaan.
- Käytä myös tomaattisen kalapadan nesteenä.
- Esim. Keisari Luomu Pils
5 Kevyen virkistävä vaalea Lager
- Vaalea lager on raikas ja miedosti humaloitu olut, joka sopii moneen ruokaan korvaamaan nesteen osittain tai kokonaan.
- Kun sitä hauduttaa kauan, neste haihtuu, mutta katkerot eivät.
- Kokeile lageria pataleipään, sämpylöihin ja lettutaikinaan, keittoihin sekä uunissa haudutettaviin ruokiin.
- Se sopii juomaksi erityisen hyvin salaateille ja meksikolaisille ruoille.
- Esim. Hartwall Aura
6 Paahteisen suklainen stout
- Stoutit leikittelevät paahteisilla maltaan ja suklaan aromeilla, vaikkakin yleismaku on useimmiten kuiva.
- Hauduta stoutissa lammaspata.
- Leivo siitä mehevä suklaakakku.
- Tai lorauta olutta säväykseksi liha- tai kermakastikkeeseen.
- Esim. Murphy's Irish Stout
- Reseptivinkki: Stout-suklaakakku