Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valitse olut omaan makuun - katso vinkit

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvausjärjestelyt:
Kaisa Jouhki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.3.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Olut sopii ruokajuomaksi lähes kaikkien ruokien kanssa. Jokaisella oluella on kuitenkin luonteensa.

1 Makean paahteinen tumma lager

2 Kultaisen katkera Ale, IPA 

  • Trendikäs IPA eli India pale ale on voimakkaasti humaloitu, rehellisen katkera oluttyyppi.
  • Se sopii pihvin ja kermaisen kastikkeen kaveriksi.
  • Runsaat katkerot leikkaavat ruoan rasvaisuutta.
  • Pippuriset ja tuliset maut eivät sovi ipalle, sillä ne riitelevät katkeroiden kanssa.
  • Kokeile muodikasta olutcocktailia: keitä 2 osaa omenamehua ja 1 osa sokeria siirapiksi, mausta vaniljalla ja kanelilla ja pidennä IPAlla.

3 Piristävän vaalea vehnäolut

  • Vehnäolut on parhaimmillaan kesäpäivänä tai silloin, kun toivoisi kesää.
  • Raikas, vaalean hedelmäinen ja hapokas olut sammuttaa janon tehokkaasti.
  • Juoman ainekset ovat samat kuin vehnäleivässä – eipä ihme, että se maistuu ruoan kuin ruoan kanssa.
  • Vehnäoluesta löytyy hiven mausteisuuttakin, kuten pippuria ja korianteria.
  • Siksi se sointuu myös itämaisten ruokien juomaksi.

4 Kukkaisan humaloitu pils

  • Lageria vahvemmin humaloitu pils on kullankeltainen, kukkaisa ja virkistävä olut.
  • Luonteikas pils sopii lihapadan liemeen: korvaa sillä neste osittain tai kokonaan.
  • Käytä myös tomaattisen kalapadan nesteenä.

5 Kevyen virkistävä vaalea Lager

  • Vaalea lager on raikas ja miedosti humaloitu olut, joka sopii moneen ruokaan korvaamaan nesteen osittain tai kokonaan.
  • Kun sitä hauduttaa kauan, neste haihtuu, mutta katkerot eivät.
  • Kokeile lageria pataleipään, sämpylöihin ja lettutaikinaan, keittoihin sekä uunissa haudutettaviin ruokiin.
  • Se sopii juomaksi erityisen hyvin salaateille ja meksikolaisille ruoille.

6 Paahteisen suklainen stout

  • Stoutit leikittelevät paahteisilla maltaan ja suklaan aromeilla, vaikkakin yleismaku on useimmiten kuiva.
  • Hauduta stoutissa lammaspata.
  • Leivo siitä mehevä suklaakakku.
  • Tai lorauta olutta säväykseksi liha- tai kermakastikkeeseen.
  • Reseptivinkki: Stout-suklaakakku

Reseptejä

Käytä olutta näissä resepteissä

Lisää aiheesta