Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yrteillä väriä ja makua ruoanlaittoon – mihin ruokiin eri yrtit sopivat?

Teksti:
Tiina Valkonen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 5.4.2017
|
Muokattu: 7.4.2021
Yrteillä voi maustaa niin liha- kuin kasvisruoat, leivonnaiset kuin juomatkin. Jotkut yhdistelmät ovat klassikoita, kuten pizza ja oregano, mutta tutut yrtit toimivat myös yllättävien makuparien kanssa. Lue, missä kaikissa ruoissa suosikkiyrttejä voi käyttää ja kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä.

Suosikkiyrttien tutut ja yllättävät makuparit

Rosmariini: Aromikas kuivattu rosmariini sopii vahvojen raaka-aineiden maustamiseen. Mausta sillä lammas- ja riistaruokien lisäksi leipätaikina, paahdetut perunat ja kaikki, missä on vuohenjuustoa.

Korianteri: Tämän yrtin kanssa pääset pikamatkalle maailman ääriin. Viimeistele tuoreella korianterilla aasialaistyyliset keitot, salaatit ja curryt. Korianteri rakastaa chiliä, valkosipulia ja limettiä.

Tilli: Perinteinen ruoka mummonkurkuista tillilihaan on suosiossa, mutta kokeile tilliä myös vähemmän perinteisissä yhdistelmissä. Se sopii hyvin mansikan tai ananaksen kaveriksi.

Basilika: Voimakastuoksuinen basilika sopii melkein kaikkeen drinkeistä leivontaan. Surauta basilikaa mango- tai mansikkasmoothieen.

Ruohosipuli: Herkkä ja raikas ruohosipuli tuo kevään lautaselle, koristaa tyylikkään alkuruoan ja viimeistelee kastikkeen. Silppua ylijäänyt ruohosipuli voin joukkoon ja sipaise aamupalaleivälle.

Oregano: Oregano sopii pizzan lisäksi kaikkeen, missä on tomaattia. Piirakkataikinasta tulee jännempi, kun ripautat siihen kuivattua oreganoa.

Timjami: Kaunis ja aromaattinen timjami sopii sekä pitkään haudutukseen että viime hetkellä ruokaan lisättäväksi. Timjami tykkää erityisesti punaviinistä sekä juustoista. Yllätä itsesi ja mausta mustikkajugurtti timjamilla.

Rakuuna: Ranskalaisesta keittiöstä tutun rakuunan vahvuus pelottaa monia, mutta yrtti korostaa hienosti ruoan omaa makua. Käytä sitä varovasti esimerkiksi hunajaisiin uunijuureksiin, broileriruokiin ja sinappiseen salaatinkastikkeeseen.

Minttu: Raikas minttu huumaa tuoksullaan ja virkistää maullaan. Mausta mintulla pääsisäislammas, viimeistele keitot, korista jälkiruoat tai surauta monikäyttöiseksi minttusokeriksi.

Lue lisää yrteistä