Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ahvenanmaalla puristetaan tuoreet omenat Grannas Äppel -mehuksi

Teksti:
Jenni Uusilehto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.12.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
"Mitä enemmän aurinkoa, sitä enemmän omenamehussa on makua", tiedetään ahvenanmaalaisen Grannas Äppelin tilalla, jossa omenapuurivistöt muistuttavat viinitarhaa.

Grannas Äppel -omenamehun maku on tuore, raikas ja aidon omenainen. Se valmistetaan puristamalla tuoreet omenat mehuksi, eikä siihen lisätä mitään. Jokainen mehuerä on maultaan vähän erilainen, sillä tilalla kasvaa 15 eri omenalajiketta ja sato vaihtelee joka vuosi. "Mitä enemmän aurinkoa, sitä enemmän makua", sanoo tilan isäntä Jan Mattsson.

Ahvenanmaalla sijaitseva Grannas Äppel on pitkän linjan perheyritys. Omenaviljelijä Jan Mattssonin isä Robert perusti tilan 1960-luvulla Vestanträskin kylään Finströmin kuntaan. Omenamehua Mattsson alkoi valmistaa vuonna 2007.

Mattsson on käytännössä katsoen kasvanut omenapuiden keskellä, samoin kuin hänen lapsensa. Nyt jälkikasvu on lähtenyt opiskelemaan ja Mattson pyörittää yritystä yhdessä vaimonsa Gunin kanssa. Apujoukkoina satokaudella on noin 40 työntekijää. Myös liki yhdeksänkymppinen Robert on yhä perillä tilan toiminnasta.

Olo kuin viinitilalla

Omenapuurivistöt muistuttavat viinitarhaa: puut ovat kapeita ja vain parin metrin korkuisia. Ne leikataan joka talvi, jotta taudit pysyvät poissa ja omenat saavat aurinkoa. Vanhimmat puut ovat yli 30-vuotiaita. Puita mahtuu 40 hehtaarin tilalle yli 100 000. Ahvenanmaan aurinkoinen ja leuto ilmasto on omenille erityisen suotuisa.

Julija Kitajeva ja Inese Baikova poimivat suuria punaisia omenoita vyötäröpusseihin, jotka tyhjentävät traktorin lavalle. Poiminta on rankkaa puuhaa. "Ensimmäisellä viikolla hartiat tulivat kipeiksi, mutta sen jälkeen työhön tottui", Kitajeva sanoo.

Poimimisen jälkeen omenat pinotaan koreihin odottamaan lajittelua. Säilyvyyden takaamiseksi varastohallin happitaso on laskettu matalaksi ja lämpötila pudotettu pariin asteeseen.

Tuotantotyöntekijä Artis Meiers upottaa veden alle korillisen omenoita, jotka samassa pulpahtavat pinnalle. "Vesi on hellävarainen ja nopea tapa tyhjentää kori omenoista", hän sanoo.

Omenat punnitaan ja lajitellaan koon mukaan. Kaikki ne yksilöt, jotka eivät täytä myytävien omenoiden tarkkoja ulkonäköstandardeja, päätyvät mehuksi.

Ennen puristamista omenat pestään huolellisesti. Kuuluu kova kolina ja hurina, kun mehu puristuu ulos lingosta. Kahdesta kilosta omenia tulee noin litra mehua. Lingosta mehu jatkaa letkua pitkin suureen kattilaan, jossa se pastöroidaan eli kuumennetaan 80 asteeseen säilyvyyden parantamiseksi. Sen jälkeen Anzelika Buckiha pakkaa mehun kolmen litran hanapakkauksiin. Ilmatiiviissä pussissa mehu säilyy avaamattomana huoneenlämmössä ja avattuna jääkaapissa kaksi viikkoa.

Ei lisäaineita, kiitos

Tuorepuristetut mehut ovat nyt kovassa nosteessa. Vallitsevan hyvinvointibuumin vuoksi ihmiset ovat entistä tarkempia siitä, mitä suuhunsa pistävät. Moni välttelee lisäaineita ja ylimääräistä sokeria. Mitä luonnollisemmat raaka-aineet, sen parempi.

"Meidän omenamehumme sopii hyvin tähän trendiin, koska se on sama kuin söisi oikeita omenoita", Mattsson sanoo.

Omenaglögi lämmittää pakkasella

Omenamehu maistuu parhaiten ruokajuomana, alkoholittomana vaihtoehtona juhlissa tai vaikkapa smoothien pohjana. Maku on myös lasten mieleen. Kylminä talvi-iltoina omenamehu muuntuu herkulliseksi omenaglögiksi, kun sen kiehauttaa kanelin, inkiväärin, aniksen ja kardemumman kanssa kattilassa. Omenaglögi sopii myös joulupöytään tai lahjaksi lasipullossa.

Tarkasta Grannas Äppel -omenamehun saatavuus omasta kaupastasi osoitteesssa Foodie.fi.