Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Runebergintortut

Perinteiset runebergintortut ja 5 uutta versiota klassikkoleivoksesta

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Juha Salminen
Julkaistu: 9.1.2020
Muokattu: 29.12.2020
Runebergin päivää vietetään 5.2. Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kunniaksi. Juhlintaan kuuluvat mantelilta ja vadelmalta maistuvat runebergintortut ja niiden herkulliset muunnokset.

Runebergintorttujen tarina

Runebergintortut ovat alun perin porvoolaisen kondiittorin Lars Asteniuksen luomus. Niiden suosiosta saa kuitenkin kiittää myös Runebergin kirjailijavaimoa Fredrikaa, joka tallensi ohjeen omaan reseptikirjaansa 1850-luvulla nimellä Runebergin tortut. Tarinan mukaan kansallisrunoilija halusi nauttia lempileivoksiaan aamuisin punssin tai snapsin kera – ehkä sen takia tortut kostutetaan usein punssilla, konjakilla tai manteliliköörillä.

Leivo runebergintorttuja kotona

Torttujen korkea muoto vaatii tietynlaisen leivosmuotin. Klassikkoleivoksen voi kuitenkin tehdä kotona myös muffinssivuoan avulla. Viime vuosina kotileipurit ovat innostuneet leipomaan runebergintorttuja monessa muussakin muodossa. Tässä perinteisten torttujen resepti ja viisi uutta herkkua Runebergin päivän juhlintaan!

Runebergintortut perinteiseen tyyliin tai muffinssivuoissa

Tämä resepti sopii paistettavaksi niin korkeissa lieriövuoissa kuin paperisissa muffinssivuoissa. Kurkkaa myös resepti muffinssipellillä valmistuviin runebergintorttuihin!

5 uutta ideaa Runebergin päivään

1. Runebergin kakku

Runebergintorttujen makuja toistavasta kakusta riittää herkuteltavaa isommallekin seurueelle. Voit koristella kakun pinnan myös runebergintortun tapaan isolla hillosilmällä ja sitä reunustavalla sokerikuorrutteella.

2. Runebergin kääretorttu

Rullalle kääräistyssä Runebergin päivän herkussa maistuu vadelman lisäksi valkosuklaa.

3. Runebergin vohvelit

Vohvelit ovat Runebergin päivän rento herkku. Taikinassa maistuvat piparimuru ja kardemumma. Täytteeksi lusikoidaan tietysti vadelmahilloa ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa.

4. Helmikuun herkut kohtaavat Runebergin laskiaispullissa

Kaakaolla ja fariinisokerilla maustettu pullataikina saa täytteekseen vadelmahilloa ja vispikermaa – ja kenties vielä nokareen mantelimassaa?

5. Runebergin piirakka

Leivo runebergintortut pellille piirakaksi, koristele ja leikkaa annospaloiksi. Tämä Runebergin päivän herkku on superhelppo valmistaa!