Satokauden reseptit tuovat veden kielelle. Käytä näitä kasviksia kesäkuussa. - Yhteishyvä

Satokauden reseptit tuovat veden kielelle. Käytä näitä kasviksia kesäkuussa.

Kuvateksti

Maista mehukkaita meloneja ja valmista perunasalaatti uusista perunoista. Hyödynnä keittiössä myös sipulit, varhaiskaali, kirsikat ja helmitomaatit.

Jaa Somessa
Teksti
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Sipuliniput

Kimpussa kesän maku. Mieto nippusipuli on syötävää tyvestä latvaan. Käytä mehukas sipuliosa salaattiin tai lämpimiin ruokiin. Pilko lopuksi mukaan vihreät varret, tai ryyditä niillä kastike. Rubiininpunaisen värinsä ansiosta punasipuli on näyttävien grillivartaiden mehukas jalokivi. Säilytä sipuliniput viileässä.

Ohje: Superhelpot grillileipäset

Varhaiskaali

Kevennä varhaiskaalilla. Varhaiskaalin satokausi kestää vain kuukauden, joten poimi se mukaasi nyt! Lohko kaalit grilliin ja nauti. Kokeile myös kesän keveintä "avokadopastaa", jossa kaali korvaa pastan. Kotimaista varhaiskaalia voi mainiosti popsia myös sellaisenaan.

Ohje: Varhaiskaalia avokadopastan tapaan

Varhaisperuna

Vuoden odotetuin herkku. Paras kesäsalaatti syntyy kotimaisista varhaisperunoista ja sinappi-jogurttikastikkeesta. Nuorten pottujen pehmeät soluseinät kaipaavat keitinveteen reilusti suolaa, 2 teelusikallista vesilitraa kohti. Kun imeytät lopuksi kosteuden puhtaaseen pyyhkeeseen, varhaisperunat ovat täydellisen kiinteitä.

Ohje: Pekoni-perunasalaatti 

Kirsikkarasia

Makea monitaituri. Kiiltäviä, mehukkaita ja makeita. Jos maltat olla syömättä kaikkia kirsikoita sellaisenaan, lisää niitä piiraisiin ja paistoksiin, salaatteihin ja jälkiruokiin. Oletko kokeillut kirsikoita punasipulin ja chilin kanssa? Superhelppo kirsikkasalsa on nami lisuke kasvis- tai grillipihveille.

Ohje: Härkis-kikhernephvit ja kirsikkasalsa 

Hunajameloni

Kevyeen herkutteluun. Raikkaanmakea hunajameloni rakastaa ilmakuivatun kinkun syleilyä. Kevyenä herkkuna se viihtyy hyvin myös juustojen ja makeampien melonien seurassa. Kokoa niistä värikäs kerrossalaatti lasikulhoon tai tee hunajamelonista ja juustoista valmiita haarukkapaloja juhlapöytään. 

Ohje: Kesäinen kerrossalaatti

Jimbeemeloni ja sweetie

Kermanvaalea makeutta. Kermanvärisen kuoren alta paljastuva karamellinmakea jimbeemeloni sopii sekä raikkaisiin salaatteihin että lämpimiin grilliruokiin. Pujota muiden melonien ja kasvisten kanssa vartaisiin, grillaa ja sivele yrttiöljyllä. Entä oletko jo tutustunut kesän uutuuteen, pieneen sweetiemeloniin? Makea sweetie on upea lisä meloni-mansikkasalaatissa, joka maustetaan mintulla, sitruunalla ja vaahterasiirapilla.

Ohje: Sateenkaarivartaat ja yrttiöljy

Vesimeloni

Mehukas ja terveellinen. Vaikka vesimelonissa on 90 prosenttia vettä, siinä on rutkasti vitamiineja ja hivenaineita. Haukkaa helteellä tai saunan jälkeen tai grillaa meheväksi melonipihviksi. Pakastetuista melonipaloista teet kesän virkistävimmät hilejuomat.

Ohje: Melonihilejuoma

Sungold-kiivirasia

Lempeän aurinkoinen. C-vitamiinipitoiset kiivit ovat kotoisin Uudesta-Seelannista, jonka kansallislinnun kiwin mukaan ne ovat saaneet nimensä. Kullankeltainen Sungold-kiivi on makeampi kuin perinteinen vihreä. Syö sellaisenaan ja nauti hedelmäsalaatissa. Kesäinen guacamolekin keventyy Sungold-kiiveillä.

Ohje: Kiiviguacamoleleivät

Helmitomaattipikari

Kasvis kuin karamelli. Helmitomaateissa on pitkä ja makea jälkimaku, joka on upeimmillaan huoneenlämpöisenä. Popsi makeannälkään, puolita salaatteihin ja sekoita oliiviöljyn ja basilikan kanssa tuoretomaattikastikkeeksi. Kokeile myös lämmintä suolaisenmakeaa kirsikka-helmitomaattipaistosta.

Ohje: Kirsikka-helmitomaattipaistos

Katso myös

Julkaistu: 1.6.2018
Muokattu: 11.12.2018
Jaa Somessa