Suklaa on herkkä herkku | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Suklaa on herkkä herkku

Suklaa on herkkä herkku

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.8.2015
Muokattu: 31.8.2020
Suklaalaatuja on runsaasti. Yksi eroihin ja laatuun vaikuttavista tekijöistä on kaakaomassan määrä.

Suklaa valmistetaan kuivatuista, paahdetuista sekä jauhetuista kaakaopavuista saadusta massasta, kaakaovoista, sokerista ja muista mahdollisista makua antavista aineista. Laadukas tumma suklaa sisältää kaakaomassaa vähintään 50 prosenttia. Maultaan pehmeässä maitosuklaassa osa kaakaojauheesta on korvattu maitotiivisteellä tai -jauheella. Valkoinen suklaa ei sisällä kaakaota. Se on valmistettu kaakaovoista, sokerista ja maitojauheesta ja siihen on lisätty usein vaniljaa.

Intohimoisen suklaaystävän käsissä suklaasta syntyy niin leivonnaiset, jälkiruoat kuin omin käsin pyöritetyt konvehditkin. Tuttuja suklaajälkiruokia ovat sacherkakku, suklaafondyy ja schwarzwaldintorttu.

Suklaan sulattaminen

Tummassa suklaassa on paljon kaakaota ja sen maku on täyteläinen.

Tummassa suklaassa on paljon kaakaota ja sen maku on täyteläinen. Valkoisessa suklaassa ei ole lainkaan kaakaota.

  • Sulata suklaa vesihauteessa. Aseta paloiteltu suklaa mielellään pyöreäpohjaiseen teräsastiaan ja se kiehuvan vesikattilan päälle.
  • Anna veden kiehua hiljalleen samalla suklaata sekoittaen.
  • Vettä ei saa joutua suklaa joukkoon pisaraakaan. Pienikin määrä vesihöyryä tai pelkkä vesitippa saattaa muuttaa suklaan kokkareiseksi.

Suklaan voi sulattaa mikrossakin. Paloittele suklaa ja sulata alhaisella teholla puolen minuutin erissä. Sekoita aina välillä, kunnes suklaa on täysin sulanut. Maitosuklaa ja valkosuklaa sulavat mikrossa jopa sulatusteholla.

Suklaan voi sulattaa myös kaatamalla rouhitun suklaan päälle kuumaa nestettä, esimerkiksi kermaa, maitoa tai kahvia.

Säilytä oikein

Säilytä suklaa valolta ja hajuilta suojattuina, kuivassa 16–20 asteen huoneenlämmössä. Kylmässä suklaa kovettuu ja maku kärsii. Noin 25 asteen lämpötilassa suklaan pinta pehmenee ja rasva alkaa sulaa, jolloin suklaan pinnalle muodostuu pieniä rasvakiteitä.

Parhaiten leivontaan ja jälkiruokiin sopivat leivontasuklaat ja taloussuklaa, mutta muitakin suklaita voi käyttää.