Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Hapankorppu

Suomalainen hapankorppu valloitti maailman jo 1952 – rukiinen leipä on ulkomailla terveystuote

Teksti:
Finn Crisp
Kuvat:
Finn Crisp
Julkaistu: 25.11.2019
Muokattu: 31.8.2020
Kotimaan markkinat jäivät jalkoihin, kun suomalaista hapankorppua alettiin viedä ulkomaille olympiavuonna 1952. Meille arkinen hapankorppu on maailmalla ennen kaikkea terveystuote. Kaupallinen yhteistyö / Finn Crisp

Tiesitkö, että finn crisp on monessa maassa yleisnimi hapankorpulle? Se johtuu siitä, että Finn Crispin hapankorppu on maailman myydyin. Jopa länsinaapurissamme hapankorppu tunnetaan suomalaisena tuotteena.

”Jos ruotsalaisille puhuu surskorpasta, joka on suora käännös hapankorpulle, saa osakseen kysyviä katseita. Finn crisp taas ymmärretään heti”, kertoo Finn Crispin tuotepäällikkö Emilia Taxell.

Finn Crisp on suomalaisille vieraampi merkki, koska sitä myydään pääasiassa ulkomailla. Finn Crispin hapankorppuja myydään noin 30 maassa, kuten Venäjällä, Saksassa, Etelä-Afrikassa, Australiassa, Etelä-Koreassa ja USA:ssa. Hapankorput leivotaan Kotkassa, josta ne kuljetetaan ympäri maailmaa.

Myymälöiden lisäksi hapankorppua ostetaan verkosta, esimerkiksi Amazonista ja Alibabasta. Verkkokaupan osuus elintarvikemyynnissä on vielä Suomessa vaatimaton, mutta esimerkiksi Etelä-Koreassa jo neljännes ruuasta ostetaan verkosta.

Terveysruokaa rukiista

Suomessa hapankorppua ja näkkileipää syötiin sotien jälkeen paljon, sillä ne valmistettiin yksinkertaisista, helposti saatavilla olevista kotimaisista raaka-aineista ja säilyivät pitkään.

Köyhän kansan ainutlaatuisesta leivästä oltiin niin ylpeitä, että se haluttiin esitellä ulkomaalaisillekin. Tuote lanseerattiin vientiin Helsingin olympialaisten yhteydessä vuonna 1952. Finn Crisp oli Suomen ensimmäinen kaupallinen hapankorppu.

”Hapankorpun tarina on siitä erikoinen, että se lanseerattiin ensin vientiin ja vasta muutama vuosi myöhemmin muut merkit alkoivat valmistaa sitä Suomen markkinoille”, Taxell sanoo.

Monelle suomalaiselle ruis on osa arkista ruokavaliota. Ulkomailla täysrukiinen hapankorppu taas nähdään todellisena terveystuotteena. Esimerkiksi Yhdysvalloissa finn crisp hyväksytään osaksi ketodieettiä. Finn Crispin tuotteita on nähty myös muun muassa saksalaisessa joogatapahtumassa.

”Meille suomalaisille ruis on niin itsestään selvä osa ruokavaliota, ettemme aina tule ajatelleeksi sen terveellisyyttä. Ulkomailla Finn crispiä myydään esimerkiksi terveystuotteisiin erikoistuneessa verkkokaupassa.”

Paluu Olympiastadionille

Suomessa hapankorpun päälle on totuttu levittämään margariinia ja muita leivänpäällisiä, mutta etenkin Yhdysvalloissa ja Kanadassa hapankorppuja syödään välipalana sellaisenaan, ilman levitettä tai päällisiä.

”Tutkimusten mukaan saamme nykyään jopa 40 prosenttia päivän energiasta välipaloista. Siksi sillä on merkitystä, mitä pikkunälkään napostelee”, Taxell sanoo.

Finn Crisp leipoo edelleen hapankorppuja, mutta maailman muuttuessa myös tuotevalikoima on muuttunut ja kasvanut. Nykyään kotimaan ja Ruotsin markkinoilla on saatavilla myös maustettuja täysjyväruislastuja, jotka ovat terveellinen ja maukas välipala ja kulkevat helposti mukana.

Pian Finn Crisp tekee myös paluun Olympiastadionille. Kun stadion aukeaa remontin jälkeen vuonna 2020, on Finn Crisp Helsingin Olympiastadionin virallinen napostelutuote ja pikkusuolainen.

Terveellisempi vaihtoehto naposteluun

Finn Crispin uudet täysjyväruislastut ovat kotimaista täysjyväruista. Kotkassa leivottuja ruissnackseja on kahta makua: Sour Cream & Onion ja Roasted Peppers & Chipotle. Suolaa lastuissa on vain 1,4 prosenttia, eikä niitä ole uppopaistettu.

Ruislastut sopivat välipalaksi ja evääksi sellaisenaan vaikkapa salille, mutta niitä voi syödä myös dipata tai käyttää lastuina nachopellissä.

Lue lisää Finn Crispin tuotteista ja tutustu herkullisiin resepteihin täällä.

FinnCrisp tuotteet