Syö lokakuussa suomalaisia kaaleja, päärynöitä, kurpitsaa ja omenaa tai piristä mieltä eksoottisilla hedelmillä | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla?

Syö lokakuussa suomalaisia kaaleja, päärynöitä, kurpitsaa ja omenaa tai piristä mieltä eksoottisilla hedelmillä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 28.9.2018
Muokattu: 23.10.2019
Suomalaiset kaalit ja kurpitsat ovat parhaimmillaan lokakuussa. Ehdit vielä myös nauttia suomalaisen omenasadon viimeisistä antimista. Juureslaarissa ilahduttavat palsternakka ja juuripersilja. Piristä lautasta myös mangolla. Tässä lokakuun satokausikasvikset ja niihin sopivat reseptit.

Suomalainen omena

Kuin omasta omenatarhasta! Kotimaisten omenoiden satokausi jatkuu ihanilla syys- ja talvilajikkeilla. Mehusta omena vihershottiin tai kypsennä hillokkeeksi. Omena sopii myös hyvin ruoanvalmistukseen: kokeile meheviä omenaisia broilerikepakoita.

Suomalainen päärynä

Muodokas & mehukas! Syksyn todellinen hedelmäaarre on makea suomalainen päärynä. Voit kypsyttää kovia päärynöitä huoneenlämmössä, mutta hieman pehmenneet, kypsät hedelmät kannattaa nauttia pian. Leivo päärynät piiraisiin, nauti juuston kanssa, paloittele paistoksiin ja herkuttele pirtelöllä.

Suomalainen kurpitsa

Nyt järjestetään kurpitsatalkoot! Osa säilötään moderniin omena-kurpitsapikkelssiin ja loput keitetään soseeksi, josta riittää risottoon, keittoon, piirakkaan ja lämmittävään kurpitsalatteen. Voit myös keventää jauhelihakastikkeen kurpitsakuutioilla ja keittää makean kurpitsahillon.

Suomalainen myskikurpitsa

Voi miten pähkinäinen! Myskikurpitsan englanninkielinen nimi butternut pumpkin kertoo oleellisen: kurpitsan maussa on samaa pehmeyttä kuin voissa ja pähkinöissä. Halkaise, poista siemenet ja paahda savupaprikalla tai chilillä maustettuna. Tarjoa lisukkeena tai kokeile värikästä kana-kasvispataa.

Suomalainen savoijinkaali

Kaalinlehti kiharalla! Hennosti pähkinäisestä savoijinkaalista teet kauniit kääryleet ja vähän hienomman kaalilaatikon. Kähärät lehdet käyvät myös vokkiin. Säilytä kylmässä ja käytä pian, sillä kurttukaali nahistuu herkästi.

Suomalainen kyssäkaali

Kyssäkaali eli kaalirapi ei ole juures, vaikka se näyttää siltä, vaan kaalikasvin mehukas varsimukula. Lempeä kyssäkaali sopii raakana salaatteihin ja kypsänä vaikka keittoihin. Mainio ruokapari paistetuille makkaroille syntyy kypsentämällä kyssäkaalikuutioita vesi-voiseoksessa.

Suomalainen ruusukaali

Ruusukimppu kaalimaalta! Ruusukaalit rakastavat nopeaa kokkia. Kun jätät ne rapeiksi, ne säilyttävät raikkaan makunsa. Ruusu- eli brysselinkaalit rakastavat myös vahvoja juustoja, joten liitä ne esimerkiksi sinihomejuuston seuraan. Säilytä kaalit jääkaapissa pakkauksessaan, jotta ne eivät pääse nahistumaan.

Juuripersilja

Maanalainen salaisuus! Juuripersilja on yksi klassisen ruoanvalmistuksen kulmakivistä. Voit käyttää tätä aromipommia tutumpien juuresten tapaan: kuori, höyrytä, paahda tai dippaa. Palsternakkaa muistuttava juuripersilja maistuu persiljalta tai selleriltä.

Mango

Hedelmävadin kultakimpale. Mehukkaat ja maukkaat mangot tuovat auringonvaloa syksyyn. Soseuta smoothieen ja suikaloi salaatteihin. Lisää mangoa broileri- tai possuvuokaan tai kokeile mangon maustamaa uunijäätelöä. Osteen-mangoissa on runsaasti kullankeltaista makeaa hedelmälihaa.

Kokkaa satokausien mukaan