Syö lokakuussa suomalaisia kaaleja, päärynöitä, kurpitsaa ja omenaa tai piristä mieltä eksottisilla hedelmillä - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Syö lokakuussa suomalaisia kaaleja, päärynöitä, kurpitsaa ja omenaa tai piristä mieltä eksottisilla hedelmillä

Kuvateksti

Suomalaiset kaalit ovat parhaimmillaan lokakuussa. Ehdit vielä nauttia suomalaisen omenasadon viimeisistä antimista. Piristä lautasta myös avokadolla, mangolla tai kurpitsalla.

Jaa Somessa
Teksti
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Lokakuun suomalaiset satokausikasvikset

Omena

Kuin omasta omenatarhasta. Vielä ehtii! Kotimaisten omenoiden satokausi jatkuu ihanilla syys- ja talvilajikkeilla. Mehusta omena vihershottiin, kypsennä hillokkeeksi tai keitä kokonaiset omenat karpalomehussa punaposkisiksi jälkiruokaompuiksi. Raasta mukaan pala inkivääriä. Se on mainio makupari omenalle.

Päärynä

Muodokkaat ja mehukkaat. Syksyn todellinen hedelmäaarre on makea suomalainen päärynä. Voit kypsyttää kovia päärynöitä huoneenlämmössä, mutta jo hieman pehmenneet, kypsät hedelmät kannattaa nauttia pian. Leivo päärynät piiraisiin, nauti juuston kanssa, paloittele paistoksiin ja herkuttele jälkiruoissa.

Myskikurpitsa

Voi miten pähkinäinen! Myskikurpitsan englanninkielinen nimi butternut pumpkin kertoo oleellisen: kurpitsan maussa on samaa pehmeyttä kuin voissa ja pähkinöissä. Halkaise, poista siemenet ja paahda savupaprikalla tai chilillä maustettuna. Tarjoa lisukkeena tai tee täydellisen täyteläinen sosekeitto ilman kermaa.

Kaalit

Kaaliperhe kasvaa. Joko maistoit uuden sadon savoijinkaalia tai rapsakkaa kaalirapia? Saat tuttuihinkin kaaliruokiin kivaa vaihtelua, kun korvaat keräkaalin välillä savoijinkaalilla, leivot kaalipiirakan ruusukaaleista ja lisäät kaalilaatikkoon kyssäkaalia. Poimi koriin erilaisia kaaleja ja kokeile!

Savoijinkaali

Kaalinlehti kiharalla. Oletko kuullut virsingistä? Se on yksi kurttu- eli savoijinkaalin hauskoista nimistä. Hennosti pähkinäisestä savoijinkaalista teet kauniit kääryleet ja vähän hienomman kaalilaatikon. Kähärät lehdet käyvät myös vokkiin. Säilytä kylmässä ja käytä pian, sillä kurttukaali nahistuu herkästi.

Kyssäkaali

Varsin mukava varsimukula. Kyssäkaali eli kaalirapi ei ole juures, vaikka se näyttää siltä, vaan kaalikasvin mehukas varsimukula. Lempeä kyssäkaali sopii raakana salaatteihin ja kypsänä vaikka keittoihin. Mainio ruokapari paistetuille makkaroille syntyy kypsentämällä kyssäkaalikuutioita vesi-voiseoksessa.

Ruusukaali

Ruusukimppu kaalimaalta. Ruusukaalit rakastavat nopeaa kokkia. Kun jätät ne rapeiksi, ne säilyttävät raikkaan makunsa. Ruusu- eli brysselinkaalit rakastavat myös vahvoja juustoja, joten liitä ne esimerkiksi sinihomejuuston seuraan. Säilytä kaalit jääkaapissa pakkauksessaan, jotta ne eivät pääse nahistumaan.

Kurpitsa

Yksi kasvis, monta herkkua. Nyt järjestetään kurpitsatalkoot! Osa säilötään moderniin omena-kurpitsapikkelssiin ja loput keitetään soseeksi, josta riittää risottoon, keittoon, piirakkaan ja lämmittävään kurpitsalatteen. Voit myös keventää jauhelihakastikkeen kurpitsakuutioilla ja keittää makean kurpitsahillon.

Avokado

Notkea kuori, pehmeä sisus. Tiesitkö, että kaikkien avokadolajikkeiden kuori ei tummu kypsyessä? Vihreäkuorinen hedelmä voi siis syöntikypsänäkin olla raikkaan vihreä. Avokadot kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä. Kun pinta antaa kevyesti painettaessa periksi, hedelmä on valmis herkutteluun.

Mango

Hedelmävadin kultakimpale. Antaa päivän lyhentyä! Mehukkaat ja maukkaat mangot tuovat auringonvaloa syksyyn. Soseuta smoothieen ja suikaloi salaatteihin. Lisää mangoa broileri- tai possuvuokaan ja käytä leivonnassa omenan tapaan. Kookkaissa Osteen-mangoissa on runsaasti kullankeltaista makeaa hedelmälihaa.

Julkaistu: 28.9.2018
Muokattu: 18.9.2019
Jaa Somessa