Tammikuun sesonkikalat: maista madetta, turskaa, seitiä ja haukea | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tammikuun sesonkikalat: maista madetta, turskaa, seitiä ja haukea

Kalaseljanka

Tammikuun hyviä ja tuoreita kalavalintoja ovat made, turska, seiti ja hauki. Tästä jutusta löydät sesonkikalojen reseptit.

Jaa Somessa
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä

Made

Syvyyksissä sukeltelu, talvinen kutuaika ja arvoituksellinen ulkonäkö ovat omiaan kasvattamaan mateen mainetta. Maine ei synny tyhjästä, se luo makutakuun. Mullistavan makuelämyksen avainsanat ovat keitto, blinit ja muhennos.

Turska

Kalapuikoista tuttu turska on tuoreena puhtaan makuinen kala. Paista pannulla, pyöräytä pihveiksi tai pulliksi ja kokeile keittoon. Tuoreet yrtit ovat turskan takuuvarmoja makupareja.

Seiti

Seiti on kalaruokien kivijalka ja maistuu myös perheen pienimmille – kelpo kala uusien makujen opetteluun. Vaalealihaisen kalan voi maustaa sopimaan mihin tahansa kalaruokaan. Yksi kala, monta herkullista lopputulosta.

Hauki

Hauki on hyvää, vaikka vähemmän asiasta tietävät välillä muuta väittävät. Huippuravintolat tarjoavat haukea ylpeänä ja kotona sen kokkaaminen onnistuu yhtä helposti. Tilkka kermaa tekee hauelle ihmeitä.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Lisää kalajuttuja

Julkaistu: 27.12.2019
Muokattu: 22.1.2020
Jaa Somessa