Tässä ovat kuun parhaimmat kasvikset – elokuussa nautitaan suomalaista kesäkurpitsaa, parsakaalia, suippopaprikaa ja fenkolia... | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Elokuun satokausikasvikset: kesäkurpitsa, parsakaali, suippokaali, fenkoli, pavut, suippopaprika, omena, viinimarjat, luumu

Tässä ovat kuun parhaimmat kasvikset – elokuussa nautitaan suomalaista kesäkurpitsaa, parsakaalia, suippopaprikaa ja fenkolia...

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 1.7.2019
Muokattu: 13.2.2020
Suosi nyt ruoanlaitossa kesäkurpitsaa, parsakaalia, fenkolia, papuja, omenoita, luumua, suippokaalia ja -paprikaa sekä puna- ja mustaherukkaa. Lue vinkit kasvisten käyttöön ja nappaa reseptit.

Suomalainen kesäkurpitsa

Kori täyteen kesäkurpitsaa! Paloittele paistoksiin, viipaloi grilliin, halkaise ja kuorruta uunissa, keitä vaniljalla maustetuksi hilloksi ja raasta meheviin taikinoihin. Kesäkurpitsalla keventäminen on helppoa ja herkullista.

Tuore kesäkurpitsa viihtyy viileässä mutta ei kylmässä.

Suomalainen parsakaali

Kauniin vihreä parsakaali on superruokaa varresta nuppuihin. A- ja C-vitamiinien lisäksi se sisältää kivennäisaineita ja proteiinia. Parsakaali on parasta rapeana, joten rouskuttele sitä raakana ja paahda tai keitä vain kevyesti.

Kuori ja paloittele myös varsi ruokaan.

Suomalainen suippokaali

Suippokaali on tutun keräkaalin makeampi muunnos. Se maistuu hyvältä sellaisenaan tai kevyesti kypsennettynä esimerkiksi wokissa, mutta se sopii myös pitkään haudutettaviin patoihin ja laatikoihin.

Kokeile lohkoiksi leikattua suippokaalia grillattuna tai uunissa paahdettuna.

Suomalainen fenkoli

Kalan makuparina tutuksi tullut fenkoli on myös broilerin parhaita kavereita ja viihtyy makeaksi paahtuneiden kasvisten seurassa.

Suikaloi raakaa fenkolia salaattiin tai itketä suolan kanssa ja napostele leivän päällä. Vihreät lehdetvoi saksia ruokaan yrttien tapaan.

Suomalaiset pavut

Pavunkeittäjän salaisuuksia ovat lyhyt keittoaika ja nopea jäähdytys. Rakenne pysyy napakkana ja kaunis väri säilyy.

Sunnuntaiaamun herkkua ovat rypsiöljyssä ja sitruunamehussa pyöräytetyt keitetyt pavut, jotka nautitaan rapean pekonin kanssa.

Suomalainen suippopaprika

Siro suippopaprika on tavallista pulleaa paprikaa makeampi. Siksi se toimii erityisen hyvin tulisten tai suolaisten makujen vastaparina.

Voit esimerkiksi halkaista ja täyttää sen chilillä maustetulla jauheliha- tai kasvispaistoksella.

Suomalainen omena

Nyt alkaa omenakausi! Syö omenat kuorimatta niin haukkaat samalla talteen omenan C-vitamiinin, josta puolet on kuoressa. Kotimainen omena on mainio välipala, herkullinen piirakassa ja sopii lajikkeesta riippuen myös hilloksi.

Suomalaiset puna- ja mustaherukat

Tuoreet herukat syödään nyt! Napostele vitamiinit suoraan rasiasta tai lisää ruokiin. Kirpakat herukat maustavat salaatit, kastikkeet ja taikinat. Koristele kokonaisilla kauniilla tertuilla.

Tiesitkö, että mustaherukka sisältää tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini?

Luumu

Makeat ja mehukkaat luumut tuovat väriä ja vitamiineja ruokiin ja leivonnaisiin. Halkaise hedelmät grilliin, salaattiin ja piirakkavuokaan.

Vivahteikkaan makuisista luumuista saat ruokiin sekä herkullisia happoja että luonnollista makeutta.

Kokkaa satokausien mukaan