Tee hyviä kalavalintoja marraskuussa: valitse sesongin silakka, kirjolohi, kuha tai hauki | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee hyviä kalavalintoja marraskuussa: valitse sesongin silakka, kirjolohi, kuha tai hauki

Tuorejuustolla täytetty uunikirjolohi

Marraskuun muhevin mureke syntyy hauesta, mielihyvää saat uunilohesta ja maistuvat kalat paistuvat silakasta tai kuhasta. Tutustu sesongin kaloihin ja kalaresepteihin.

Jaa Somessa
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä

Hauki

Hauki on hyvää, vaikka vähemmän asiasta tietävät välillä muuta väittävät. Huippuravintolat tarjoavat haukea ylpeänä ja kotona sen kokkaaminen onnistuu yhtä helposti. Tilkka kermaa tekee hauelle ihmeitä.

Kuha

Kiinteälihainen ja juhlava kuha sopii myös arkikokkailuun. Mieto kala rakastaa mausteita. Kokeile kuhaa patoihin ja kastikkeisiin.

Silakka

Aliarvostettua aivoruokaa: jo yhdestä annoksesta silakkaa saat päivän D-vitamiinit. Silakka on terveellistä, ekologista ja herkullista! Saat silakasta runsaasti proteiinia ja hyödyllisiä rasvahappoja sekä muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Parissa silakkafileessä on yhtä paljon kalsiumia kuin maitolasillisessa.

Kirjolohi

Pikaruokavinkki: Paista kirjolohifileetä keskilämmöllä pannulla nahkapuoli alaspäin noin kolmen minuutin ajan ja käännä. Anna paistua vielä pari minuuttia. Mausta lohi suolalla, pippurilla sekä sitruunalla ja tarjoile värikkäiden kasvisten kanssa.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Lisää kalajuttuja

Julkaistu: 1.11.2019
Muokattu: 31.10.2019
Jaa Somessa