Tietoa kauden kasviksista: innostu toukokuun herkuista | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tietoa kauden kasviksista: innostu toukokuun herkuista

Toukokuun satokausikasvikset ja reseptit

Toukokuussa kokataan kesäkurpitsaa, munakoisoa, vihreää tankoparsaa, tomaattia, varhaiskaalia ja raparperia. Tutustu kasviksiin ja katso uudet reseptit!

Jaa Somessa
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK

Kesäkurpitsa, munakoiso ja tankoparsa

Kesäkurpitsoja on olemassa yli 400 lajiketta, mutta Euroopassa suosituimpia ja tunnetuimpia ovat Italiasta lähtöisin olevat zucchini-tyyppiset lajikkeet. Kesäkurpitsa kestää hyvin kuumentamista ja siksi se on suosittu grillivihannes. Lohkottu ja öljytty kesäkurpitsa kypsyy grillissä noin kymmenessä minuutissa. Kesäkurpitsa sopii myös salaatteihin, keittoihin, lasagneen, pastan korvikkeeksi tai kakkutaikinaa mehevöittämään. 

Munakoison makua voi lieventää ripottelemalla leikattujen viipaleiden päälle suolaa, jonka annetaan vaikuttaa noin 15 minuutin ajan. Pinnalle nouseva neste pyyhitään pois talouspaperilla. Noin sentin paksuiset munakoisoviipaleet kypsyvät 200-asteisessa uunissa 20 minuutissa. Öljytyt viipaleet voidaan myös grillata, jolloin paistoaika noin noin 5-7 minuuttia/puoli. Paahdetusta munakoisosta valmistuu myös herkullinen munakoisotahna eli baba ganoush.

Parsa on ollut himoittu herkku jo 5000 vuoden ajan. Se on yksi kasvikunnan ravinteikkaimmista vihanneksista. Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, koska se nahistuu helposti. Parsat kuoritaan ohuesti ja kovettuneet tyvet poistetaan. Varren paksuudesta riippuen parsa kypsyy noin viidessä minuutissa keittämällä niukassa suolavedessä. Keittämisen jälkeen valutettu ja edelleen napakka parsa voidaan tarjota voisulan ja suolan kanssa.

Tomaatti, varhaiskaali ja raparperi

Tomaatit ovat Suomen suosituimpia vihanneksia. Niiden makuaineet ovat pääasiassa hedelmälihassa. Happamuutta voi vähentää halkaisemalla tomaatin ja antamalla sen olla parikymmentä minuuttia huoneenlämmössä ennen nauttimista. Tomaatteja ei kannata pitää jääkaapissa, koska kylmässä ne menettävät nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Tomaatit tuottavat runsaasti etyleeniä, joten älä säilytä niitä etyleenistä kärsivien kasvisten, kuten yrttien tai kurkun, lähellä. Kaikki tomaattilajikkeet maistuvat hieman erilaisilta.

Keräkaali on ollut Euroopan tärkein vihannes 1900-luvulle saakka sen sisältämien ravintoaineiden ja säilyvyytensä ansiosta. Varhaiskaalit ovat talvikaalia miedomman makuisia, mehukkaampia ja raikkaampia. Helppo amerikkalainen kaalisalaatti syntyy raastamalla puoli kiloa varhaiskaalia, kaksi porkkanaa ja yhden sipulin. Sekoita kasvikset suuressa astiassa, lisää 0,5-1 dl majoneesia, ruokalusikallinen sinappia ja pienen sitruunan mehu. Salaatti maustetaan suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Salaatti maistuu grilliruokien lisäkkeenä.

Raparperin mehevät lehtiruodit sisältävät runsaasti oksaali- ja omenahappoa. Sen happamuutta kannattaa hyödyntää esimerkiksi kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavattavaa tai cevichen tapaan tarjottavaa kalaa aivan kuten sitruuna. Raparperi sopii piirakkaan, paistoksiin, hilloon ja mehuun sekä myös suolaisten herkkujen kaveriksi. Kokeile raparperia uunikalan päällä tai valmista kesäisten grilliruokien kylkeen chutneyta.

Katso toukokuun satokausireseptit

Julkaistu: 3.5.2016
Muokattu: 24.10.2019
Jaa Somessa