Tietoa kauden kasviksista — maaliskuun maut ja reseptit - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tietoa kauden kasviksista — maaliskuun maut ja reseptit

Tietoa kauden kasviksista — maaliskuun maut ja reseptit

Maaliskuussa herkutellaan mangolla, päärynöillä ja sitruksilla. Nyt kannattaa suosia myös sipuleita. Tutustu satokauden parhaisiin kasviksiin!

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Satokauden kasvikset

Keltasipuli, Suomi

Ensimmäiset dokumentit sipulin viljelystä löytyvät Egyptistä, jossa sitä viljeltiin jo 3 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Ruokasipuli lukeutuu kaikkien maanosien tärkeimpiin vihanneksiin ja meillä kotimaassa se on yksi suosituimmista avomaan vihanneksista. Suomessa viljeltävät pitkänpäivän sipulilajikkeet ovat tuontisipuleita voimakkaamman makuisia.

Valkosipuli

Tätä ikivanhaa ravintokasvia viljeltiin myös Pohjolassa viikinkiaikana, mutta sen käyttö jäi hetkellisesti unholaan 1800-luvulla. Onneksemme se on löytänyt tiensä takaisin suomalaisten ruokapöytiin. Valkosipulin aromit saadaan parhaiten esiin murskaamalla kynnet veitsen lappeella tai haarukalla. Hienonnettua valkosipulia kannattaa "seisottaa" noin 10 minuuttia ennen ruokaan lisäämistä, jolloin sen maku voimistuu.

Makea sipuli

Kookkaat ja makeat sipulit ovat parhaimmillaan raakana esimerkiksi salaateissa tai itse tehtyjen hampurilaisten ja tortillojen täytteenä. Makeaa sipulia kannattaa kokeilla myös itse valmistetussa perunasalaatissa.

Mandariini Nadorcott

Mandariinit sisältävät yleensä siemeniä, mutta Nadorcott-lajike on siemenetön. Tämän ohutkuorisen ja mehukkaan mandariinin satokausi on muita myöhäisempi, joten sitä on tarjolla vasta kevättalvella. Maku jatkaa kehittymistään vielä poiminnan jälkeen.

Appelsiini, Shamouti, Navel Late, Valencia Late

Shamouti-lajikkeen appelsiinit ovat tunnettuja tasaisesta ja hyvästä laadustaan. Niiden mehu on herkullista, mutta mehustettaessa myös jäljelle jäävä hedelmäliha kannattaa syödä, koska sekin sisältää paljon ravinteita.

Navel Late- sekä Valencia Late -lajikkeiden hedelmät ovat myöhäisemmän sesongin appelsiineja. Ohuesta kuoresta huolimatta ne säilyvät pitkään ja siksi ne ovat loistavia tuontihedelmiä. Lohkojen kalvot ovat ohuet ja hedelmäliha on mehukasta. Molemmat ovat arvostettuja syöntiappelsiineja sekä koostumuksiensa että aromiensa puolesta.

Päärynä Conference

Päärynöiden maku ja sokeripitoisuus kehittyvät vasta poimimisen jälkeen. Siksi ne kannattaa kypsyttää huoneenlämmössä hieman pehmeiksi ennen nauttimista. Päärynän voi syödä kuorineen, kunhan pesee sen huolellisesti juoksevan veden alla. Suurin osa päärynän sisältämistä ravintoaineista sijaitsee kuoressa ja sen lähettyvillä.

Mango

Mangon kuoren väri vaihtelee lajikkeen mukaan vihreästä punaiseen eikä siitä voi päätellä hedelmän kypsyyttä. Mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Kypsä hedelmä antaa periksi painettaessa ja sen makea tuoksu muistuttaa ananasta. Kun mango on syöntikypsä, tihkuu siitä leikatessa herkullista mehua. Mango paleltuu herkästi eikä sitä kannata säilyttää kylmässä.

Parsakaali, Espanja

Parsakaalista puuttuu muille kaalikasveille tyypillinen rikin haju. Parsakaali valmistetaan niukassa vedessä keitettynä tai höyrytettynä. Siitä voidaan hyödyntää myös varret. Ne kannattaa leikata suikaleiksi ja keittää yhdessä nuppujen kanssa. Keittämisen jälkeen keitinvesi valutetaan pois ja kaalien annetaan kuivahtaa ennen nauttimista. Varo ylikeittämistä, sillä keitetyssä parsakaalissa pitää olla vielä hieman purutuntumaa. Ennen tarjoilua nuppujen pinnalle voi ripotella suolaa, pippuria ja voita tai oliiviöljyä maun korostamiseksi.

Satokauden reseptit

Julkaistu: 1.3.2016
Muokattu: 24.10.2019
Jaa Somessa