Tietoa kauden kasviksista – tammikuun vinkit ja reseptit - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tietoa kauden kasviksista – tammikuun vinkit ja reseptit

Tietoa kauden kasviksista – tammikuun vinkit ja reseptit

Tammikuussa keitetään keittoa, haudutetaan laatikoita ja herkutellaan appelsiineilla. Katso, mitkä kasvikset ovat parhaimmillaan juuri nyt ja miten hyödynnät niitä kotikeittiössä.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Satokauden kasvikset

Mustajuuri

Säilyvyyden parantamiseksi mustajuuret myydään multaisena. Mustajuuri erittää kuorittaessa pintaansa tahmeaa maitiaisnestettä, joka saa sen myös tummumaan nopeasti. Tämän välttämiseksi kuoritut mustajuuret kannattaa laittaa sitruunamehulla tai etikalla maustettuun veteen, jos niitä ei valmisteta välittömästi kuorimisen jälkeen. Mustajuuri kypsyy keittäessä 10–15 minuutissa.

Palsternakka

Palsternakan mukula sisältää raffinoosia, joka yhdessä muiden sokereiden ja eteeristen öljyjen kanssa antaa sille makean mutta mausteisen maun. Palsternakka kannattaa käyttää kuorineen. Se sopii käytettäväksi muiden tutumpien juuresten tavoin esimerkiksi uunijuureksena, pyreenä, keitoissa ja padoissa.

Punakaali

Koristeellinen punakaali on keräkaalin muunnos. Sen C-vitamiinipitoisuus on valkokaalia hieman suurempi. Kypsennettäessä sen kaunis väri hieman haalistuu. Haalistumista voi estää lisäämällä keitinveteen sitruunan mehua tai tilkan etikkaa.

Keräkaali

Talvikaalin maku on voimakas ja siksi se sopii erinomaisesti lämpimiin ruokiin. Siitä voi valmistaa laatikoita, kääryleitä, muhennoksia ja keittoja. Kaaliraastetta kannattaa kokeilla myös sämpylöiden ja murekkeiden täytteenä. Kokonainen kerä säilyy viileässä useita kuukausia, mutta paloiteltuna se pitää suojata kosteuden haihtumiselta.

Appelsiini Navel

Navel eli napa-appelsiini on saanut nimensä hedelmän kannassa sijaitsevasta ruusukkeesta. Oikeastaan ruusuke on toisen hedelmän alku, saman hedelmän sisällä. Appelsiinille ominainen oranssi väri kehittyy vasta sen altistuessa viileille öille.

Avokado Hass

Avokadot alkavat kypsyä vasta sadonkorjuun jälkeen ja raakoina ne kestävät paremmin kuljetusta. Avokado kypsyy huoneenlämmössä muutamassa vuorokaudessa. Hedelmät kypsyvät nopeammin, jos niitä säilyttää suljetussa pussissa. Hedelmä on kypsä, kun sen pinta antaa periksi kevyesti tyvipäästä painettaessa.

Satokauden reseptit

Julkaistu: 4.1.2016
Muokattu: 24.10.2019
Jaa Somessa