Tietoa sesongin kasviksista – hyvää lokakuussa - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tietoa sesongin kasviksista – hyvää lokakuussa

Tietoa sesongin kasviksista – hyvää lokakuussa

Mikä on hyvää juuri nyt? Tutustu kauden ajankohtaisiin kasviksiin.

Jaa Somessa
Teksti
Samuli Karjula
Kuvat
SOK

Satokauden kasvikset

Myskikurpitsa

Käyttövinkki: huuhtele kurpitsa, halkaise se pystysuunnassa ja poista siemenet lusikalla.  Lohko kurpitsa, valele palat öljyllä sekä mausta suolalla ja pippurilla. Paahda paloja noin 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Poista kuoret ja tarjoile palat ruoan lisäkkeenä tai soseuta keitoksi.

Hokkaido-kurpitsa

Hokkaido on Japanista lähtöisin oleva talvikurpitsalajike, jonka hedelmäliha on kiinteää. Täyteen kypsyyteen ja kovakuoriseksi kasvaneita lajikkeita kutsutaan talvikurpitsoiksi. Halkaistua kurpitsaa voi kuumentaa hetken aikaa mikroaaltouunissa käsittelyn helpottamiseksi.

Kurpitsa

Oransseja jätti- ja talvikurpitsoja kutsutaan usein Halloween-kurpitsoiksi. Ennen valmistusta niistä poistetaan siemenet, mutta siemenetkin ovat mainiota naposteltavaa. Puhdistetut siemenet paahdetaan pannulla tai uunissa, jonka jälkeen niitä voi lisätä keittoihin ja salaatteihin.

Lehtikaali

Alkuperäistä villikaalia muistuttava lehtikaali mainitaan terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä jo vuonna 234–149 eaa. eläneen kirjailijan Marcus Porcius Cato vanhemman proosateoksessa. Lehtikaali sietää vahingoittumatta jopa 15 asteen pakkasia. Lehdet makeutuvat kylmän vaikutuksesta, joten niiden voi antaa olla pakastimessa hetken aikaa ennen valmistamista.

Kyssäkaali

Nauriin ja lantun tavoin käytettävä kyssäkaali tunnetaan myös nimellä kaalirapi. Sen englanninkielinen nimi on german turnip, eli vapaasti suomennettuna saksalainen nauris. Kyssäkaali sopii juuresten tapaan raasteeksi tai dippivihannekseksi sekä keittoihin, patoihin, gratiineihin ja muhennoksiin.

Päärynä

Myöhään syksyllä kypsyvä kotimainen päärynä on eurooppalaisia lajitovereitaan pienempi mutta sitäkin maukkaampi.  Päärynälajikkeita on olemassa yli 7 000, mutta pienimmät lajikkeet ovat yleisesti ottaen maukkaampia. Päärynöiden maku ja sokeripitoisuus alkavat kehittyä vasta poimimisen jälkeen. Siksi ne kannattaa kypsyttää huoneenlämmössä hieman pehmeiksi ennen nauttimista.

Omena

Kotimaiset omenat ryhmitellään kypsymisajankohdan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Sesongin ensimmäiset omenat tulevat kauppoihin jo elokuussa ja niitä löytää kaupoista aina tammikuulle saakka. Kotimaiset omenat voi huoletta syödä kuorineen, sillä suurin osa omenan hyvää tekevistä ravinteista sijaitsee kuoressa tai sen läheisyydessä.

Satokauden reseptit

Julkaistu: 1.10.2015
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa