Toukokuussa kannattaa syödä silakkaa, ahventa, kuhaa ja turskaa – lue, mikä sesongin kaloissa on parasta | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Toukokuussa kannattaa syödä silakkaa, ahventa, kuhaa ja turskaa – lue, mikä sesongin kaloissa on parasta

Silakka

Kun syöt sesongin mukaista kalaa, saat parasta kalaa. Kevään kylmissä vesissä polskineet kalat ovat nyt parhaimmillaan. Vaaleat kalat, vehreät vihannekset ja voimakkaat 
yrtit luovat keväisen makumaailman.

Jaa Somessa
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
123rf

Silakka

Aliarvostettua aivoruokaa: jo yhdestä annoksesta silakkaa saat päivän D-vitamiinit. Silakka on terveellistä, ekologista ja herkullista!

Saat silakasta runsaasti proteiinia ja hyödyllisiä rasvahappoja sekä muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Parissa silakkafileessä on yhtä paljon kalsiumia kuin maitolasillisessa.

Ahven

Suomen kansalliskala. Vähärasvainen ja kiinteä ahven taipuu tuoreena vaikka trendikkääseen cevicheen. Valitse kalan koko käyttötarpeen mukaan: pienet keittoon tai liemeen, keskikokoiset pannulle, suuret fileoitavaksi.

Kuha

Ota kiinteälihainen ja juhlava kuha arkikokkailuun. Mieto kala rakastaa mausteita, kokeile patoihin ja kastikkeisiin. Todellista pikaruokaa: pyöräytä kuhafileen kaveriksi kermaviilikastike ja perunoita. Helppoa ja herkullista!

Turska

Kalapuikoista tuttu turska on tuoreena puhtaan makuinen kala. Keväällä pyydetty vaelluskala on hienostunut herkku. Paista pannulla, pyöräytä pihveiksi tai pulliksi ja kokeile keittoon. Tuoreet yrtit ovat turskan takuuvarmoja makupareja.

Miksi puhutaan sesonkikalasta?

Satokausikasvisten tapaan myös pyydetyllä kalalla on omat kautensa.

"Eri kalalajeilla on omat sesonkinsa, jolloin niiden saatavuus tuoreena on varmempi. Kalasaalis ja sen laatu vaihtelevat sen mukaan, miten kala liikkuu. Esimerkiksi jäätilanne vaikuttaa talvella ja keväällä.

Kesällä veden lämpötila määrittää, milloin esimerkiksi ahvenet ja hauet ovat parhaimmillaan. Kuhaa saa yleensä parhaiten alku- ja loppukesästä ja haukea alkukeväästä", SOK:n valikoimapäällikkö Elias Lehtinen kertoo.

Kauppojen sesonkikalajulisteet kertovat, mikä kala on sesongissa juuri nyt.

"Sesongissa oleva kala on tuoreinta ja parasta kalaa, mitä kaupasta saa."

Jos haluat valita vastuullisesti kalaa, suosi sesonkikalaa. Lue lisää vastuullisista kalavalinnoista >

Vinkit kalan käsittelyyn ja kokkaukseen

Julkaistu: 8.5.2019
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa