Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Parsafrittata

Vihreä tankoparsa, makea mansikka ja muut toukokuun satokausikasvikset

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 3.5.2018
Muokattu: 4.8.2021
Poimi keittiöön – tai vaikkapa kauden ensimmäisiksi grillattaviksi – satokauden parhaita makuja: parsaa, paprikoita, kesäkurpitsaa, munakoisoja, raparperiä ja mansikoita. Tältä sivulta löydät toukokuun satokausireseptit.

Vihreä tankoparsa

Himoittu sesonkiherkku tankoparsa on parhaimmillaan tuoreena, älä siis turhaan säästele sitä. Höyrytä, keitä, paista, paahda, grillaa tai marinoi – kaikki on sallittua! Hävikiltä välttyy, kun käyttää kuoret ja kannat kasvisliemeen. Kääräise parsanippu kosteaan keittiöpyyhkeeseen jääkaappiin, niin pidennät sen säilyvyyttä.

Suippopaprika

Väli-Amerikan suosikkikasvis on hullaannuttanut suomalaiset, nykyään paprikat ovat Suomen suosituimpia vihanneksia. Kokeile eri lajikkeita raakana, paahdettuna tai grillissä. Yllättävää, mutta totta: paprikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Paprika maistuu myös lapsille, rouskis!

Suomalainen kesäkurpitsa

Suositun kesäkurpitsan kotimainen sato kypsyy loppukestästä. Paloittele kevyttä ja maukasta kesäkurpitsaa paistoksiin, viipaloi grilliin, halkaise ja kuorruta uunissa, keitä hilloksi ja raasta meheviin taikinoihin. Käytä kurkun tavoin leivän päällisenä tai salaateissa. Se sopii mainiosti yhteen sienien, sipulin, sitruunamelissan, tomaatin, oreganon ja muiden yrttien kanssa.

Munakoiso

Munakoiso suorastaan imee itseensä makuja! Saat siitä mehevyyttä piirakoihin ja patoihin sekä grilliruokiin. Monipuolista munakoisoa käytetään paljon Intian, Lähi-idän ja Välimeren alueen keittiöissä.

Mansikka

Ilman mansikoita ei tule kesää. Kausi alkaa kookkailla marjoilla, joiden parhaat puolet pääsevät esiin kakuissa ja näyttävissä jälkiruoissa. Mansikka sopii myös salaatteihin!

Raparperi

Ihanaa mehua, raikasta kiisseliä ja rapeaa raparperipiirakkaa – puutarhan ensimmäinen sato kerätään raparperista. Raparperi sopii leivontaan, kiisseleihin ja -puuroihin sekä säilöntään. Raparperi säilyy pidempään, kun sen säilyttää kylmässä.