Vitamiinipommi ruusukaali on valmista parissa minuutissa – kokeile näitä 8 maukasta makuparia - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vitamiinipommi ruusukaali on valmista parissa minuutissa – kokeile näitä 8 maukasta makuparia

Somat ruusukaalit tuovat lautaselle näppärästi oman terveellisen kaaliarominsa.

Somat ruusukaalit tuovat lautaselle näppärästi oman terveellisen kaaliarominsa.

Runsaasti kuitua sisältävä ruusukaali on oiva arkiherkku. Näin kokkaat tästä nopeasti kypsyvästä ja terveellisestä kaalista parhaat puolet esiin.

Jaa Somessa
Teksti
Marita Joutjärvi
Kuvat
Laura Riihelä

Ruusukaali eli brysselinkaali on Belgiasta kotoisin oleva kaalin muunnos. Ruusukaalit ovat pieniä, halkaisijaltaan 2–4 senttisiä keriä. Nämä kerät ovat kaalin päävarteen kiinnittyneitä poimuttuneita, avautumattomia lehtiä.

Ruusukaali on kaaleista kuitupitoisimpia. Siitä saa myös C-, K-, A- ja B-vitamiineja, erityisesti folaattia, sekä flavonoideja ja kivennäisaineista muun muassa kaliumia ja rautaa. Energiaa ruusukaalissa on vain 24 kcal/100 g.

Sadasta grammasta eli noin kuudesta ruusukaalista saat C-vitamiinia reilusti yli päivän tarpeen.

Ruusukaalien satokausi alkaa lokakuussa ja jatkuu aina kevättalveen.

Ruusukaali säilyy parhaiten suojattuna jääkaapissa, 2—6 asteessa. Se on herkkä etyleenille, joten säilytä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista banaaneista, omenoista tai tomaateista.

Älä ylikypsennä – paahda pikkuväelle

Esikäsittele ruusukaalit poistamalla niistä ensin kanta sekä tarvittaessa päällimmäiset lehdet. Puolita isoimmat kaalit, jotta ne olisivat kypsennettäessä tasakokoisia.

Kun keität tai höyrytät ruusukaaleja, älä ylikypsennä, vaan jätä ne napakoiksi. Noin viiden minuutin keittoaika riittää.

Jos kypsennät kaalit lehdiksi purettuina, ne ovat valmiita parissa minuutissa.

Voit kypsentää kaalit myös pannulla tai uunissa. Paahda kaalit puolikkaina tai lehtinä: kääntele ensin öljyssä ja mausteissa, levitä pannulle pinjansiementen kanssa ja paahda 225 asteessa noin 8 minuuttia. Näin valmistettuna ruusukaalit maistuvat myös perheen pikkuväelle.

Paahtaminen tuo ruusukaalista parhaat puolet esille.

Ruusukaaleista voi tehdä myös keittoa, pataruokia, vokkeja tai gratiineja. Kokeile niitä rohkeasti muiden kasvisten lisänä.

Hyviä makupareja ruusukaalille

  • pekoni
  • chili + inkivääri + valkosipuli
  • pähkinät ja siemenet
  • appelsiini ja sitruuna
  • sienet
  • lammas ja karitsa
  • riista
  • poro

7 tapaa käyttää ruusukaalia

  • Kokeile riistaruokien lisänä. Tehosta yhdistelmää maustamalla rosmariinilla.
  • Tee broileriruoan lisukkeeksi appelsiiniruusukaaleja. Kypsennä halkaistut ruusukaalit voin ja appelsiinikuoriraasteen ja -mehun seoksessa. Mausta rosmariinilla.
  • Tarjoa napakaksi kypsennetyt ruusukaalit parmesaaniraasteen ja ilmakuivattujen kinkkuviipaleiden kanssa alkupalana.
  • Irrota ruusukaalin lehdet ja paista ne rapsakoiksi oliiviöljyssä pannulla. Käytä vaikka caesarsalaatin joukossa.
  • Paistettu kala ja kermassa haudutetut ruusukaalit maistuvat yhdessä taivaallisilta.
  • Marinoi aterialta jääneet ruusukaalit sinappisessa öljykastikkeessa. Koristele paahdetuilla seesaminsiemenillä.
  • Halkaise aterialta jääneet ruusukaalit. Paista hunajalla maustetussa voissa seuraavan aterian lisukkeeksi.

Ruusukaaliviikkoa vietetään 7.—13.10.2019

Joko olet kokeillut näitä?

Lisää vinkkejä kaalien käyttöön

Julkaistu: 2.10.2019
Muokattu: 23.10.2019
Jaa Somessa