Yrttien säilöminen kolmella tapaa: pakasta, kuivaa tai valmista yrttiöljyä | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrttiöljy

Yrttien säilöminen kolmella tapaa: pakasta, kuivaa tai valmista yrttiöljyä

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 27.1.2016
Muokattu: 4.8.2020
Yrttejä voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Käteviä kerta-annoksia voi pakastaa pienissä rasioissa. Yrttejä voi säilöä myös mausteeksi etikkaan tai öljyyn.

1. Yrttien kuivaaminen

Kuivaaminen on vanha, energiaa säästävä säilöntätapa. Vähän tilaa vievät, kuivatut yrtit säilyvät huoneenlämmössä.

Yrtit kannattaa kuivata mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen. Niitä voi kuivata perinteisesti pieninä kimppuina ylösalaisin kuivassa, pimeässä ja ilmavassa paikassa. Kuivattavia yrttejä ei kannattaisi huuhtoa, sillä huuhdellut yrtit muuttuvat kuivattaessa läikikkäiksi ja ruskeiksi.

Myös kasvikuivuri on kätevä apuväline.

  • Kuivaamiseen sopivia yrttejä: iisoppi, kumina, lipstikka, meirami, piparminttu, rosmariini, salvia ja timjami.

2. Yrttien pakastaminen

Pakastetut yrtit säilyvät maultaan ja ulkonäöltään melkein tuoreen veroisina.

Pakasta yrtit valmiiksi silputtuina annoksina pusseihin tai rasioihin. Koristeeksi säilytettävät oksat voi pakastaa kokonaisina.

Lisää yrtit jäisinä ruokiin, sillä sulaneina niiden ulkonäkö kärsii.

  • Pakastukseen sopivia yrttejä: basilika, kirveli, persilja, rakuuna, ruohosipuli, sitruunamelissa ja tilli.

3. Yrttietikat ja -öljyt

Yrtit sopivat myös etikoiden ja öljyjen maustamiseen.

Valmista yrttietikka laittamalla pulloon tai purkkiin murskattuja yrtinlehtiä ja täyttämällä se viini- tai säilöntäetikalla. Aseta pullo aurinkoiselle ikkunalle pariksi viikoksi. Kääntele pulloa silloin tällöin. Siivilöi etikka puhtaaseen pulloon. Yrttietikka sopii ruokien mausteeksi, salaattiin ja marinointiin.

Yrttiöljy valmistetaan samaan tapaan, mutta yrttejä voi laittaa reilusti enemmän ja ravistaa pulloa silloin tällöin. Öljy säilytetään jääkaapissa.

  • Yrttietikkaan tai -öljyyn sopivia yrttejä ovat esimerkisi basilika, rakuuna, rosmariini ja sitruunamelissa.

Lue lisää yrteistä