Yrttien säilöminen | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Yrttien säilöminen

Yrttien säilöminen

Teksti:
Seija Samela. Artikkeli on päivitetty 26.11.2015.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 27.1.2016
Muokattu: 15.5.2019
Yrttejä voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Käteviä kerta-annoksia voi pakastaa pienissä rasioissa. Yrttejä voi säilöä myös mausteeksi etikkaan tai öljyyn.

Yrttien kuivaaminen

Kuivaaminen on vanha, energiaa säästävä säilöntätapa. Vähän tilaa vievät, kuivatut yrtit säilyvät huoneenlämmössä.

Yrtit kannattaa kuivata mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen.

Yrttejä voi kuivata perinteisesti pieninä kimppuina ylösalaisin kuivassa, pimeässä ja ilmavassa paikassa. Kuivattavia yrttejä ei kannattaisi huuhtoa, sillä huuhdellut yrtit muuttuvat kuivattaessa läikikkäiksi ja ruskeiksi.

Kuivaamisessa kannattaa hyödyntää kotona olevia lämmönlähteitä. Kuivaamiseen käyvät lattialämmitteiset huoneet, sauna, pyykinkuivauskaappi tai jääkaapin yläpuolella oleva kaappi.

Kiertoilmauuni sopii tavallista sähköuunia paremmin kuivaamiseen, kun lämpötilan pitää tarpeeksi alhaisena ja luukun hiukan raollaan.

Myös kasvikuivuri on kätevä apuväline.

  • Kuivaamiseen sopivia yrttejä: iisoppi, kumina, lipstikka, meirami, piparminttu, rosmariini, salvia ja timjami.

Yrttien pakastaminen

Pakastetut yrtit säilyvät maultaan ja ulkonäöltään melkein tuoreen veroisina. Lisää yrtit jäisinä ruokiin, sillä sulaneina niiden ulkonäkö kärsii.

Pakasta yrtit valmiiksi silputtuina annoksina pusseihin tai rasioihin. Koristeeksi säilytettävät oksat voi pakastaa kokonaisina.

  • Pakastukseen sopivia yrttejä: basilika, kirveli, persilja, rakuuna, ruohosipuli, sitruunamelissa ja tilli.

Yrttietikat ja -öljyt

Yrtit sopivat myös etikoiden ja öljyjen maustamiseen.

Valmista yrttietikka laittamalla pulloon tai purkkiin murskattuja yrtinlehtiä ja täyttämällä se viini- tai säilöntäetikalla.  Aseta pullo aurinkoiselle ikkunalle pariksi viikoksi. Kääntele pulloa silloin tällöin. Siivilöi etikka puhtaaseen pulloon. Yrttietikka sopii ruokien mausteeksi, salaattiin ja marinointiin.

Yrttiöljy valmistetaan samaan tapaan, mutta yrttejä voi laittaa reilusti enemmän ja ravistaa pulloa silloin tällöin. Öljy säilytetään jääkaapissa.

  • Yrttietikkaan tai -öljyyn sopivia yrttejä ovat esimerkisi basilika, rakuuna, rosmariini ja sitruunamelissa.