Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laura Kolehmainen huomasi, että Suomessa voi nousta vaikuttamaan myös ruohonjuuritasolta.

Opiskelija luki ilmastoraportin ja tarttui toimeen: ”Yhdessä tekeminen vie pois ilmastoahdistusta”

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Sami Kuusivirta
Julkaistu: 26.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Oikeustiedettä opiskeleva Laura Kolehmainen pääsi poliittisen johdon puheille. Sen seurauksena Suomessa järjestetään kansainvälinen ilmastokokous.

Helsinkiläinen Laura Kolehmainen, 25, oli ihan tavallinen opiskelija, kun hän perusti Ilmastoveivi 2019 -kampanjan. ”Olin juuri lukenut tuoreen ilmastoraportin ja tajusin, että nyt on kiire.”

Näin Kolehmainen kertoo:

”Minua alkoi ahdistaa se, että vain pienellä osalla ihmisistä on varaa tehdä ilmastoystävällisiä valintoja. On hienoa, että voit maksaa vähän enemmän lähellä tuotetusta ruoasta tai ympäristöystävällisemmästä sähköstä. Kaikilla ei kuitenkaan ole rahaa ostaa ilmastokestävää. Pelkät yksilön valinnat eivät riitä.

”Kaikilla ei ole rahaa ostaa ilmastokestävää.”

Aloin tutkia, mitä muut jo tekevät. Tuolloisella työpaikallani ihmisoikeusjärjestössä puhuttiin politiikan supervuodesta. Tajusin, että meidän pitää keskittyä Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen. Silloin voimme oikeasti saada asioita aikaan maailmanpolitiikassa eri tavalla kuin normaalitilanteessa.

Kun tein kampanjan aloituksesta päivityksen Facebookiin, siihen tuli heti satoja kommentteja.”

Teoilla on kiire

”Alkuperäinen tavoite oli kirkas: ilmastojohtajuus ja politiikkamme prioriteetit on osoitettava konkreettisesti. Suomen on koottava EU ilmastohuippukokoukseen yhteisen ison ongelmamme ratkaisemiseksi. Aika loppuu, eikä meillä ole varaa missata tätä tilaisuutta.

”Ilmastojohtajuus on osoitettava konkreettisesti.”

Olen käynyt tapaamassa ihmisiä kaikista puolueista. Kesäkuussa luovutimme vetoomuksen eurooppaministerille, ja hän lupasi korkean tason ilmastokokouksen Suomeen. Se tarkoittaa, että onnistuimme. Mutta vielä on tehtävä töitä sen eteen, että vaikeisiin aiheisiin tartuttaisiin oikeasti.

Kokous järjestetään näillä näkymin marraskuussa.”

Suomella mahdollisuus tehdä aloite

”On hirveän vaarallista, että kukaan ei esimerkiksi halua puhua päästöistä vuonna 2030. Huomio on vuodessa 2050. Myös päästöjen tavoitetaso on EU:ssa vanhanaikainen.

Suomella olisi nyt puheenjohtajamaana mahdollisuus tehdä aloite liian lepsujen päästötavoitteiden korjaamiseksi. Kaikki tietävät, mikseivät Itä-Euroopan maat suostu hillitsemään ilmastonmuutosta. Se tulee suhteessa kohtuuttoman kalliiksi jo valmiiksi köyhemmille maille.

”Päästöjen tavoitetaso on EU:ssa vanhanaikainen.”

Meidän pitää olla valmiita ehdottamaan taloudellista tukea muutokseen. Se on sitä oikeaa johtamista.

Kovin pitkille selvityksille ei enää ole aikaa. Viivyttelyä ei voi jatkaa, vaan pitäisi päästä tekemään päätöksiä ja aloittamaan.”

Kauhukuvat eivät toimi

”En kuitenkaan ole syyllistämisen kannalla. Positiivinen suhtautuminen ja muiden mukaan kutsuminen on paras tapa toimia ilmaston eteen. Kauhukuvat siitä, että ”nyt ne vievät meidän autot ja makkarat” ei toimi.

”Positiivinen suhtautuminen on paras tapa toimia ilmaston eteen.”

On hirveän hyvä, että suurin osa suomalaisista suhtautuu ilmastoon niin, että se on meidän yhteinen projektimme. Ilmastotoiminnan pitää olla sellaista, että siihen pääsee mukaan. Se ei ole vain jonkin pienen ryhmän etuoikeus.

Yhdessä tekeminen vie pois ilmastoahdistusta. Kampanjan iso porukka ja selkeä tavoite ovat olleet todella voimaannuttavia.

Tämä puolen vuoden urakointi on osoittanut minulle sen, että Suomessa vaikuttamaan voi todella nousta myös ruohonjuuritasolta. Matti Meikäläisetkin pystyvät pääsemään ylimmän poliittisen johdon pakeille, jos sille kerää riittävän suuren tuen eri puolilta yhteiskuntaa. Se ei ole monessa maassa mahdollista.”

Näin voit vaikuttaa:

”Muuta asennoitumistasi siihen, mihin kaikkeen sinulla on oikeus. Kymmenen vuoden päästä elämä on hyvin erilaista sen suhteen, miten asumme, syömme ja liikumme. Kokeile uusia asioita.”

– Laura Kolehmainen

Mitä ilmaston eteen pitäisi tehdä? Näin he kertovat:

Lisää aiheesta