Cocktails ovanför hustaken - Yhteishyvä

Cocktails ovanför hustaken

Juho Salminen

Barmästare Juho Salminen, Solo Sokos Hotel Torni, Sokotel Oy.

Tornis barmästare Juho Salminen pratar gärna med gästerna medan han blandar läckra drinkar.

some.share_label
contributors.writer
Enna Koivunen
contributors.photo
SOK

"Som barmästare på Torni i Helsingfors får man jobba på två ställen: högt ovanför taken i Ateljee Bar och i American Bar på nedre plan. Många besöker Ateljee Bar för att njuta av den storslagna utsikten. I American Bar hinner jag ibland slå mig ner och växla några ord med gästerna. Under mina drygt tre år på Torni har jag blivit bekant med en stor del av gästerna.

Jobbet som barmästare handlar om mycket annat än att blanda drinkar. Min viktigaste uppgift är att betjäna kunderna så väl som möjligt. Jag blandar drinkar, serverar, städar och skriver listor. Jobbet kräver även färdigheter i psykologi, rörmokeri och försäljning. Kreativitet behövs också eftersom gästerna ofta ber mig blanda någon god och spännande drink. Det känns fint när gästerna uppskattar mina drinkar.

En drink bör tilltala både smak- och synsinnet. Jag tycker om att garnera dryckerna med vanliga råvaror. Till exempel morot kan formas som spiraler, stänger och mycket annat. Jag plockar upp nya idéer överallt och via nätet har jag koll på dagens trender.

De alkoholfria drinkarna vinner allt mer terräng. Förr var alkoholfria drinkar ett nästan okänt begrepp, men i dag omfattar vår drinklista en hel sida alkoholfria och alkoholsvaga drinkar. De finländska mikrobryggeriernas produkter är väldigt populära och jag vurmar själv för dem.   

Arbetet som barmästare är fysiskt tungt och jobbets skiftkaraktär anstränger privatlivet. Jag har alltid jobbat på restaurang och jag vet att jag är i rätt bransch. Arbetskompisarna sätter guldkant på tillvaron. I framtiden vill jag gärna utbilda ungdomar som är lika ivriga som jag."

I artikelserien På jobb hos dig berättar anställda hos S-gruppen och S-gruppens bonuspartner om sina arbeten.

Titta på videon (på finska) i vilken Tornis barmästare Juho Salminen blandar två alkoholfria drinkar. 

publication_info.published_label: 26.10.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label