De ryska turisternas favoritland - Yhteishyvä

De ryska turisternas favoritland

Suomi on venäläisturistien suosikkimaa

De ryska turisterna har varit en betydande inkomstkälla för Finland under hela 2000-talet. Den typiska ryska turisten är en shoppingturist, som kommer på en dags besök till Villmanstrandstrakten. Ryssarna är fortfarande den största gruppen utlänningar som kommer till Finland, trots att de har blivit betydligt färre sedan rubelns kurs började sjunka.

some.share_label
contributors.writer
Hanna Moilanen
contributors.photo
SOK

Utländska turister hämtar årligen cirka 4 miljarder euro till Finland. Den största gruppens, alltså ryssarnas andel härav var i fjol närmare en miljard euro. Summan är flera gånger större än till exempel svenskarnas andel, som årligen har med sig cirka 317 miljoner euro. De ryska turisterna leder även i övernattningsstatistiken, och i praktiken övernattar de i Finland oftare än tyskarna, svenskarna och britterna tillsammans.

"Över hälften av ryssarna övernattar i Villmanstrandstrakten eller Imatra. Till huvudstadsregionen kommer 25 procent av övernattande ryssar, till Lappland 13 procent och resten övernattar på andra orter i Finland", berättar Harri Ojanperä, chef för S-gruppens turist- och bespisningsverksamhet.

Så är också Finland den mest omtyckta utlandsdestinationen för ryska turister. Framom bland annat Egypten, Estland, Tyskland och Thailand.

Ryssarna anser att Finland är ett lugnt land, med ett fungerande samhälle och pålitliga människor. Även den finska naturen uppskattar de.

Turismen österifrån är störst i trakten runt Villmanstrand och Imatra, där den inkommande valutan skapar arbetstillfällen i synnerhet inom turism och handel. I huvudstadsregionen är ryssarnas relativa andel mindre, och här syns turismen österifrån inte lika mycket utom vid nyårstiden.

Ryssarna hämtar årligen till Finland närmare en miljard euro.

Ryssarna hämtar årligen till Finland närmare en miljard euro.

Turistmängdens uppgång och fall

Ryssarna har utgjort merparten av utländska resenärer i Finland sedan slutet av 1990-talet, men mängden ryssar ökade i synnerhet år 2006. Tidigare registrerades ca 500 000 ryska övernattningar per år. År 2013 registrerades inte mindre än 1,5 miljoner. Om endagsturister tas med i beräkningen var antalet besökare sammlagt i klass med Finlands invånarantal, alltså cirka 5 miljoner per år.

Uppgången i den ryska ekonomin kan till stor del förklara det ökade antalet turister. I landet finns nu en medelklass, som gärna vill resa. Tack vare sitt läge är Finland mycket lämpligt, i synnerhet för dem som bor i St Petersburg.

"Då människorna når en tillräckligt hög inkomstnivå, börjar de resa. Under Putins tid har det ryska samhället blivit stabilt och invånarna har fått större inkomster", påpekar professor Antti Honkanen från undervisnings- och forskningsanstalten för turismbranschen vid Östra Finlands universitet.

Turismen österifrån slutade växa år 2013, varefter antalet resenärer började sjunka. I början av detta år var antalet övernattningar till och med 50 procent lägre än under de föregående åren.

"Antalet hotellövernattningar har minskat förhållandevis mer än antalet turister. En del av turisterna letar efter förmånligare inkvarteringslösningar", säger Ojanperä.

Den främsta orsaken till det minskade antalet turister från öst är rubelns kursfall. Dessutom har man i Ryssland börjat lobba starkt för inhemsk turism och en del av de statsanställda har fått reseförbud. Det har uppskattats att närmare 20 procent av de potentiella turisterna inte för närvarande får resa ut ur Ryssland.

Den avtagande tillväxten syns i synnerhet i Östra Finland. En stor del av turisterna besökte Finland flera gånger i månaden, men nu kommer de betydligt mer sällan.

Trots att resenärerna nu är färre, väljer var tredje rysk turist som övernattar i huvudstadsregionen att göra det på S-gruppens hotell.

"Vi har satsat på ryskspråkig kundservice. Vi har till exempel ryskspråkiga webbsidor, där det går att boka på ryska. I Ryssland har vi en försäljningsorganisation och i St Petersburg finns tre Sokos-hotell och Prisma-butiker, som gör S-gruppen mer känd och uppskattad", förklarar Ojanperä.

År 2013 besökte sammanlagt cirka fem miljoner ryska turister vårt land.

År 2013 besökte sammanlagt cirka fem miljoner ryska turister vårt land.

Ryssarna uppskattar kvalitet

Den typiska ryska turisten är en shopplingturist, och varje rysk turist spenderar i medeltal 120 euro om dagen i Finland.

Ryssarna uppskattar kvalitet och märkesprodukter. De tycker ofta att rysktillverkade produkter inte är lika högklassiga som produkter de köper i Finland. De köper lyxartiklar, men även vanligare kläder, livsmedel och bruksartiklar för hemmet går åt. Märkesprodukterna är förmånligare i Finland än i Ryssland. Dessutom lockar möjligheten att köpa taxfree.

"De ryssar som kommer till Finland tillhör medelklassen eller den lägre medelklassen. De rikaste reser till storstäder runt om i världen", påminner Honkanen.

Ryssarna köper gärna tjänster som de får information om även på ryska. Även om de kommer på stugsemester, besöker de ändå nöjesparker och andra familjeställen samt shoppar.

"Inom kulturen märks hittills ingen rusch från ryskt håll. Kulturutbudet i St Petersburg är så rikligt, att det är svårt att konkurrera med det", tror Honkanen.

Experterna tror att den ryska turismen kan öka från de toppsiffror som registrerades för ett par år sedan, om det blir goda tider på nytt. Enligt en färsk enkät anser 33 procent av ryssarna att en utlandsresa är det bästa semesteralternativet.

"Ryssarna reser till Finland så länge det går att resa utomlands från Ryssland. Framtiden hänger mest på rubelns kurs och utvecklingen av den ryska ekonomin", sammanfattar Honkanen.

Varje rysk turist spenderar i medeltal 120 euro om dagen i Finland.

Varje rysk turist spenderar i medeltal 120 euro om dagen i Finland.

Även Visit Finlands regionchef Arto Asikainen intervjuades för denna artikel.

Hotellet och köpcentret slog samman sina lokaler

Etelä-Karjalan Osuuskauppa har gjort betydande satsningar i centrum av Villmanstrand. Förhoppningarna är att locka turister både från Ryssland och från vårt eget land.

Sokos Hotel Lappee och det till stor del renoverade köpcentret IsoKristiina slog samman sina lokaler i Villmanstrand. Nu kan hotellgästerna även i regnväder gå torrskodda på uppköp till de tiotals affärerna i IsoKristiina. På motsvarande sätt kan de som shoppar i köpcentret utnyttja hotellets restaurangutbud.

"Vi planerade renoveringen i ett års tid och även genomförandet tog ett år. Vi ville ha en så intensiv tidtabell som möjligt, så att hotellgästerna inte skulle behöva lida av oljudet längre än nödvändigt", säger Pertti Timonen, branschchef för Etelä-Karjalan Osuuskauppa EeKoos turist- och bespisningsverksamhet.

Vid renoveringen försvann det tio meters avstånd som fanns mellan köpcentret och hotellet. Där skapades nya affärslokaler. Dessutom renoverades hotellets möteslokaler och bastuavdelningar, och samtidigt utvidgades Sokos Hotel Lappee i den översta våningen av köpcentret. Där byggdes 50 nya rum.

Betydande investering

Investeringen som gjordes var betydande. Enbart EeKoos andel av satsningen var 7–8 miljoner euro. Köpcentrets egna renoveringar slukade flera gånger så mycket pengar.

"Detta är det överlägset största projektet inon turist- och bespisningsverksamheten under de senaste decennierna", medger Timonen.

Villmanstrandsborna och turisterna har gett det förnyade köpcentret ett gott mottagande. Under det första veckoslutet kom 70 000 besökare. Årligen väntas ett besökarantal på cirka 5,6 miljoner.

Den totala renoveringen av köpcentret fortsätter ännu. I oktober öppnas Finnkinos biografcentrum, där det finns flera salar. Även Villmanstrands stadsteater flyttar in i byggnadens övre våning i januari 2016. Efter det är IsoKristiina både ett köp- och ett kulturcenter.

"I framtiden satsar vi starkt på kulturturism", lovar Timonen.

En framtidsvision är att förena Sokos Hotel Lappee även med en annan granne, nämligen Kauppakeskus Galleria, och skapa en ännu större helhet.

Förnyelserna ökar Villmanstrands dragningskraft

Som mest har var tredje som övernattat på Sokos Hotel Lappee kommit från Ryssland. Enligt de ryska resenärernas kommentarer har hotellets läge varit avgörande vid valet av inkvartering. Om ryska turister övernattar i centrum av Villmanstrand, vill de ofta även shoppa. Den nya helheten erbjuder goda möjligheter till detta.

"Även många finländares väg till Ryssland går via Villmanstrand. Härifrån sett är St Petersburg närmare än Helsingfors", påminner Timonen.

"Saimen är en region med stark dragningskraft. Jag tror att Villmanstrand kommer att locka hit även finländska turister tack vare det förnyade centrumområdet."

Över hälften av ryssarna övernattar i Villmanstrandstrakten eller Imatra.

Över hälften av ryssarna övernattar i Villmanstrandstrakten eller Imatra.

Ryska övernattningar i Finland 1995–2014

Källa: www.visitfinland.fi, majoitustilastot

publication_info.published_label: 14.8.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label