Olika kvargprodukter i jämförelse - Yhteishyvä

Olika kvargprodukter i jämförelse

Erilaiset rahkat vertailussa

Vardagskockarna har många alternativ att välja bland när utbudet av kvargprodukter har ökat. Förpackningsmärk­ningen hjälper konsumenten att välja lämplig produkt för det avsedda ändamålet.

some.share_label
contributors.writer
Helena Saine-Laitinen
contributors.photo
SOK

Kvarg med låg fetthalt lämpar sig som mellanmål, dessert och ingrediens i olika bakverk. Kvargens syrlighet balanseras ofta upp med till exempel socker, vispgrädde, vaniljsås, frukt eller bär.

Kvarg lämpar sig utmärkt som ingrediens i bland annat bullar och piroger. I ortodoxa hem är kvargen och pashan självskrivna inslag i påskfirandet.

Motionärer och idrottare, framförallt inom de så kallade styrkegrenarna, äter ofta fettsnål kvarg med hög proteinhalt som mellanmål. Tillräckligt intag av proteiner är a och o för dem som vill upprätthålla och höja sin muskelkondition. Proteinhalten i kvargprodukter är i allmänhet cirka 10 procent. Kvarg innehåller också benförstärkande kalcium.

Kvarg klassificeras som färskost fastän den tillverkas på nästan samma sätt som surmjölksprodukter. Framställningen sker genom syrning av mjölk med mjölksyrabakterier. Ibland används även löpe vid framställningen. Efter koaguleringen avlägsnas vasslen, vilket ger kvargen jämn och mjuk konsistens.

Kvarg bör förvaras i kylskåp. Produktens bäst-före-datum anges på förpackningens lock. Kvargen håller 3–4 dagar i bruten förpackning.

Kvargproteinerna innehåller många essentiella aminosyror som kroppen behöver.

publication_info.published_label: 26.1.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label