Reetta Kivelä utvecklade en ny vegetarisk produkt – så föddes pulled havre - Yhteishyvä

Reetta Kivelä utvecklade en ny vegetarisk produkt – så föddes pulled havre

Reetta Kivelä kesytti temppuilevan kauran, samalla syntyi kasvisruokainnovaatio nyhtökaura

Reetta Kivelä ville vara vegetarian och äta mångsidigt. Tillsammans med Maija Itkonen utvecklade hon något alldeles nytt av finländsk havre som alternativ till kött.

some.share_label
contributors.writer
Miia Vähähyyppä
contributors.photo
SOK

För ett år sedan var det full rulle och ättikstänk i Reetta Kiveläs kök när forskaren Kivelä var i färd med att extrahera protein ur havre. Målsättningen var att ta fram en proteinrik råvara som ersättning för bland annat köttfärs, kycklingstrimlor och soja. Det första försöket gick mindre bra: Resultatet var en slemmig biffliknande skapelse med ättiksmak.

"Mina första anrättningar var förfärliga", säger Kivelä.

Men skam den som ger sig. Med stöd och hjälp av sin kompanjon och goda vän sedan gymnasietiden, Maija Itkonen, kämpade hon vidare i köket.

Idén att använda havre som proteinkälla kläcktes ursprungligen av Itkonen, som lyckades övertala Kivelä att delta i den spännande resan. Kiveläs havrerelaterade doktorsavhandling och långa erfarenhet från livsmedelsindustrin skulle komma väl till pass.

"Havre är en utmanande ingrediens. Till slut bestämde jag mig för att ta mig an uppgiften och tog alterneringsledigt från forskarjobbet. Ju mer jag tänkte på möjligheterna med havre och dess ekologiska egenskaper desto mer övertygad blev jag av att alla pusselbitar kunde falla på plats", berättar Reetta Kivelä.

Tre komponenter: havre, bönor och ärter

Snart föddes en ny produkt av havre, bondbönor och ärter och fick namnet pulled havre. Namnet syftar på proteinkombinationens utseende, som på tallriken mest påminner om pulled kyckling.

Pulled havre blev ett fenomen redan innan affärerna lanserade produkten och när den första begränsade satsen fanns att köpa såldes den slut på bara 11 minuter.  Det stora intresset för pulled havre återspeglar ett uppdämt behov av ekologisk och lättlagad vegetarisk mat.

"Jag hade redan länge efterlyst något i stil med pulled havre. Under en lång tid plockade jag potatis- och morotsbitarna ur köttsoppan och ratade resten", berättar Kivelä.

"Jag vill inte predika vegetarianism, men jag slår gärna ett slag för miljön. Ibland är det klokt att vi människor äter de proteiner som korna äter i stället för att äta kossan."

Enkel vardagsmat

Kivelä förespråkar lättlagad och okonstlad vardagsmat. Ofta fylls stekpannan med grönsaker, pulled havre, ostar och kryddor. I Kiveläs familj delar föräldrarna och barnen på matlagningen och kökssysslorna.

Egenskapsvisionerna för havre formulerades i ett tidigt skede: Pulled havre skulle bland annat gå att steka, vara lätt att tugga och framstå som naturlig.

"Jag tycker att pulled havre smakar mat – varken havrens eller ärternas smak dominerar och produkten påminner absolut inte om bleka nuggets", säger Reetta Kivelä.

Havren knådades, värmdes, bryntes och behandlades på olika sätt i utvecklingsskedet. Konsistensen hos de olika stora provbitarna varierade från mjuk till fast. En gång frågade en kemist Reetta Kivelä varför hon inte hade valt ett lättare forskningsobjekt än havre, som beter sig oväntat och fastnar i alla filter.

"Visst har jag hatat havren flera gånger i laboratoriet", medger Kivelä.

Trots en del kämpiga och besvärliga experiment har hon ändå inget illa att säga om spannmålen, som är en både miljövänlig och näringsrik råvara.

Växtproteiner för alla

För närvarande utvecklar Reetta Kiveläs och Maija Itkonens startupföretag Gold&Green Foods Oy nya produkter. Det nystartade företaget har lockat experter från olika branscher och segment.

Eldsjälen själv stortrivs med att få diskutera havre, bondbönor och andra vegetabilier dagen lång.
Det intensiva arbetet har begränsat fritiden och givit påsar under ögonen, men trots pressen och bördan upplever Kivelä ingen stress.

"Det utmanande projektet är både trevlig och givande", säger hon.

Under den senaste tiden har hon och de andra på Gold&Green Foods Oy funderat mycket på vad pulled havre kan ge i framtiden – om allting går som planerat kan innovationen bli en internationellt uppmärksammad produkt och ett verkligt alternativ till bland annat kött och sojabaserade livsmedel. Alla och envar gagnas av vegetabiliska proteiner.

"Pulled havre är en spännande innovation."

För närvarande planerar teamet marknadsföring och försäljning i Sverige och när erfarenheterna från Finland och Sverige är tillräckligt lovande är det dags att steget ut i stora världen.
Hittills har intresset för pulled havre varit mycket stort och till och med presidentens kansli har tagit sig en titt på innovationen.

"Tiotals instanser har redan bekantat sig med pulled havre. Vi gläder oss särskilt åt det stora intresset bland livsmedelsexperter och beslutsfattare, avrundar Reetta Kivelä.

Reetta Kivelä, 39

är havreforskare och doktor i livsmedelsvetenskap. I fjol valdes hon till Årets unga forskarföretagare 2015. Som sin första produkt lanserade Reetta Kiveläs och Maija Itkonens företag Gold&Green Foods pulled havre.

publication_info.published_label: 10.5.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label