Tips för trygga julmåltider - Yhteishyvä

Tips för trygga julmåltider

Vinkit turvalliseen jouluruokailuun

En obruten kylkedja och rätt förvaring och hantering av livsmedlen tryggar livsmedelshygienen.

some.share_label
contributors.writer
Kaisa Talola
contributors.photo
SOK
  • Låt frysta livsmedel tina i kylskåpet.
  • Hantera rått kött, tillagat kött och grönsaker med olika redskap.
  • Värm upp kött till minst +75 °C och lådor till minst +60 °C.
  • Förvara julskinkan vid högst +6 °C och ät den före nyår.  
  • Förvara fisk och rom vid 0–3 °C. Om förvaringstemperaturen är högre får produkterna inte konsumeras efter sista förbrukningsdagen (anges på förpackningen). Rom bör konsumeras inom ett dygn efter upptiningen.
  • Undvik att värma upp och kyla ned livsmedel flera gånger. Värm inte upp mer än den mängd som ska konsumeras. Skär upp den mängd skinka som ska ätas. 
  • Blanda inte mat som stått framme med fräsch mat. Släng överbliven mat.

Källa: Evira.fi

publication_info.published_label: 20.11.2014
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label