Vad välja? Hurdan kyckling ska jag köpa? - Yhteishyvä

Vad välja? Hurdan kyckling ska jag köpa?

Fileetä, koipireisiä vai leikettä - mitä broileria ostaisin?

Kycklingkött är lätt och har låg fetthalt. Av de olika delarna av en kyckling kan man laga en mängd rätter, de flesta snabbt.

some.share_label
contributors.writer
Yhteishyvä
contributors.photo
SOK

Kycklingkött är lätt och har låg fetthalt. Av de olika delarna av en kyckling kan man laga en mängd rätter, de flesta snabbt. Kycklingkött, både helt och malet, ska alltid vara genomstekt eller -kokt. Innertemperaturen ska stiga till 73–75 grader. Man kan kolla temperaturen genom att sticka köttet på det tjockaste stället med en pinne. Köttet är färdigt, då vätskan som sipprar ut är helt klar.

Hantera kyckling rätt

Förvara och hantera kycklingkött separat från andra livsmedel. Tillred inte rätter som inte ska hettas upp med redskap som du har hanterar rå kyckling med. Tvätta händerna, arbetsredskapen och arbetsbänken så snart du är klar med kycklingen.

1.Bröstschnitzeln

Bröstschnitzeln är skuren så, att både bröstbenet och skinnet följer med; köttet hålls smakligare och saftigare under tillredningen. Bryn schnitzlarna i panna, så blir ytan knaprig. Stek dem sedan färdiga i panna eller ugn.

2\. Låret och benet

Kycklingklubba kallas låret och benet. Ben- och lårbitar med ben säljs också separat. Alla blir de mörast och saftigast i ugn, men de kan också grillas och användas i gryträtter. Malet kycklingkött tillverkas av benfria lår och ben.

3\. Lårfilén

Lårfilén är oftast skinnfri. Eftersom det finns fett på lårfilén, blir maten saftig och god. De lämpar sig fint för rätter som tillreds i ugn. Lårfilé kan också stekas i panna och grill. Tillredningstiden är längre än för bröstkött.

4\. Vingarna

Av vingarna brukar man använda den platta mellanbiten eller axeldelen, det s.k. vinglåret. Vingarna blir utmärkt plockmat i ugn eller grill.

5\. Ben- och skinnfri bröstfilé

Av kycklingens olika delar har ben- och skinnfri bröstfilé den lägsta fetthalten. Industrin tillverkar olika slags schnitzlar, som kan användas mångsidigt i köket: stekas i ugn eller panna och grillas. Av bröstfilé och benfritt lårben tillverkas strimlor, som lämpar sig för soppor, såser och wokrätter.

6\. Innerfilén

Innerfilén är den möraste delen av kycklingen. Den blir snabbt färdig, och är utmärkt i sallader och såser. Av innerfilén kan man bulta tunna filébiffar.

publication_info.published_label: 15.3.2016
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label