Kotimaiset kurpitsat ja omenat nyt parhaimmillaan – kokeile syyskuussa myös punaista lehtikaalia ja valkojuurta - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kotimaiset kurpitsat ja omenat nyt parhaimmillaan – kokeile syyskuussa myös punaista lehtikaalia ja valkojuurta

Kotimaisilla omenoilla herkutellaan syyskuussa.

Syyskuussa nautitaan satokauden syvistä mauista. Tee syysruokaa kurpitsoista, viikunasta, omenoista, valko- ja raitajuuresta. Ota testiin myös kotimainen vesimeloni ja romanesco-kaali.

Jaa Somessa
Koostaja
Yhteishyvä
Kuvat
SOK

Suomalainen kurpitsa

Kurpitsajuhlaa koko syksy! Oranssinkeltaista kurpitsaa ei kannata säästää vain kummitusjuhlien koristeeksi. Paloittele sitä patoihin, uunipellille ja paistinpannulle. Herkuttele myös sosekeittona, hillona ja leivo piiraiden täytteeksi.

Suomalainen spagettikurpitsa

Spagettia kasvimaalta! Tämä kurpitsa ei muutu Tuhkimon satumaiseksi kurpitsavaunuksi vaan spagetiksi. Halkaise, poista siemenet, valele kurpitsa öljyllä ja paahda uunissa. Kypsän kurpitsan malto irtoaa spagettimaisina rihmoina. Tarjoa kurpitsaspagetti yrttiöljyn tai esimerkiksi tomaattikastikkeen kanssa.

Suomalainen hokkaidokurpitsa

Kun mielesi tekee samettista sosekeittoa tai pähkinäisen makuista kurpitsapiirasta, poimi ostoskärryyn hokkaidokurpitsa. Pieni sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen lajike, joka sopii myös jälkiruokiin.

Suomalainen vesimeloni

Mehukas ja monikäyttöinen! Vaikka helteet väistyvät, älä hylkää virkistävää vesimelonia. Tuore suomalainen vesimeloni on raikas aines tuliseen salsaan, limellä maustettuun cevicheen ja erilaisiin salaatteihin, jälkiruokiin ja booleihin. Testaa myös makeita ja suolaisia makuja yhdistävä korealaistyylinen vesimelonikimchi.

Suomalainen omena

Flavonoideja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Kotimaisesta omenasta saat niitä kaikkia, kun rouskutat sen kuorineen. Omenoista saat myös herkullisia leivonnaisia.

Viikuna

Viikunaa sanotaan maailman makeimmaksi hedelmäksi. Siksi se sopiikin monien voimakkaiden makujen, kuten sinihomejuuston seuraan. Huuhtele ja herkuttele viikunat sellaisinaan tai käytä suolaiseen ja makeaan leivontaan, hilloihin ja kastikkeisiin. Sitruuna korostaa hedelmän hienoa makua.

Punainen lehtikaali

Sävyjä ja syviä makuja! Punainen lehtikaali sisältää C-vitamiinia ja rautaa siinä missä supersuosittu vihreä versiokin. Paahda aromikkaat lehdet ruokaöljyllä silattuina rapeiksi tai hiero suolan kanssa pehmeäksi ja revi salaattiin. Lehtikaaleista pyöräytät myös sävykkäät pestot.

Valkojuuri ja raitajuuri

Valkojuuri ja raitajuuri ovat punajuuren miedomman makuisia serkkuja, jotka sopivat samoihin ruokiin kuin punajuurikin. Keitettäessä raitajuuren värit hieman haalistuvat, joten kauneimmillaan se on uunissa paahdettuna. Valkojuuresta syntyy aromaattinen keitto.

Suomalainen romanesco

Kaaleista kaunein taitaa olla romanesco. Se maistuu kukkakaalilta, mutta näyttää paljon jännittävämmältä. Hauduta romanesco kypsäksi ihanan yrttipeiton alla. Kaverina toimii pähkinätahna.

Kokkaa satokausien mukaan

Julkaistu: 17.9.2018
Muokattu: 14.10.2019
Jaa Somessa