Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Oletko aina säilyttänyt kurkkua ja kahvia väärin? Poimi vinkit ruoka-aineiden oikeisiin säilytyspaikkoihin

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
iStock
Julkaistu: 11.12.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Mitä herkemmin pilaantuva elintarvike, sitä kylmempi säilytyslämpötila. Kun purat kauppakassin kotona, laita maito, liha, kalat ja leikkeleet ensimmäiseksi jääkaapin alahyllylle. Myös moni huoneenlämmössä myytävä tuote säilytetään kotona kylmässä.

Lämmin ilma kohoaa aina viileän yläpuolelle, joten jääkaapin viilein paikka on alahyllyllä. Lämpimintä on ovilokeroissa, joten vaikka ovessa on kätevä tila maito- ja jogurttitölkeille, ne kannattaa säilyttää jääkaapin alahyllyllä. Ovi on hyvä paikka kahville, yrteille sekä ketsupille, sinapille ja muille etikkaisille maustekastikkeille, jotka säilytetään avattuina kylmässä.

Peruna ja porkkana

Perunan ja porkkanan ihanteellisin säilytyspaikka olisi pimeä kylmäkellari, jossa lämpötila on 4–6 astetta ja ilmassa kosteutta. Jääkaapissa oikea osoite on vihanneslokero. Pidä perunat paperipussissa ja porkkanat rei’itetyssä muovipussissa, niin ne eivät nahistu. Jos perunat pääsevät itämään jääkaapissa, lämpötila on liian korkea.

Kurkku

Kurkku tykkää eniten viileäkaapista, 10–14 asteen lämpötilasta. Älä siis laita sitä juuresten kaveriksi vihanneslokeroon vaan viileäkaappiin tai jääkaapin ylähyllylle.

Tomaatit

Tomaatit säilyisivät kurkun lailla pitkään viileäkaapissa, mutta niiden maku on parhaimmillaan huoneenlämpöisinä, joten pidä ne ilmavassa astiassa keittiön pöydällä ja popsi sopivan kypsänä.

Sipulit

Sipuli on helppo kaveri, kunhan se saa olla ilmavasti reiällisessä sipulipurkissa tai verkkopussissa huoneenlämmössä. Silloin sen maku pyöristyy ja rakenne säilyy rapeana. Kylmä ja kosteus pilaavat sipulin nopeasti.

Kananmunat

Kananmunat viihtyvät viileäkaapissa tai jääkaapin yläosassa, mutta voit säilyttää niitä myös huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että säilytyslämpötila pysyy tasaisena. Säilytä munat kennossaan munan tylpempi pää ylöspäin. Tylpässä päässä on ilmatasku ja kalvo, joka suojaa sisältöä pilaantumiselta. Ennen leipomista munat kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön, koska silloin ne vaahtoutuvat parhaiten. Myös majoneesi onnistuu paremmin huoneenlämpöisistä munista. Kananmuna imee herkästi itseensä hajuja, joten säilytä voimakkaasti tuoksuvat juustot ja makkarat etäällä kananmunista.

Ruokaöljyt

Ruokaöljyn paikka on ehkä hieman yllättäen kylmässä ja pimeässä. Oliiviöljy sameutuu jääkaapissa mutta kirkastuu nopeasti, kun öljyn ottaa huoneenlämpöön.

Lihat ja kalat

Liha ja kala kuuluvat jääkaapin viileimpään osaan. Tuoreen lihan ja kalan sekä mädin ja tyhjiöpakattujen kalatuotteiden säilytyslämpötilaksi Evira suosittelee korkeintaan kolmea astetta. Kypsille lihoille ja kaloille riittää alle kuuden asteen lämpötila.

Maitotuotteet

Maitotuotteet sijoitetaan jääkaapin alahyllylle lihan ja kalan seuraan. Iskukuumennetutkin maidot säilytetään kylmässä sen jälkeen, kun ne on avattu. Voin, margariinin ja juustot voit sijoittaa jääkaapin keskiosaan. Juustojen säilytyslämpötilan tulisi olla alle kahdeksan astetta. Voi ja margariini säilyvät parhaiten alle kuudessa asteessa.

Kahvi

Kahvi kannattaa pitää omassa pakkauksessaan ja säilyttää jääkaapissa – vaikkapa ovessa maidon paikalla. Kahvin maku säilyy raikkaana, kun se on mahdollisimman vähän tekemisissä ilman ja valon kanssa. Jos et saa kahvipakettia kulumaan viikossa, harkitse sen säilyttämistä pakastimessa.

Tee ja hunaja

Tee ja hunaja molemmat nauttivat, kun säilytät ne tiiviissä astiassa kuivakaapissa. Teepussit kannattaa siirtää kartonkipakkauksesta vaikkapa peltirasiaan.

Yrtit

Yrteistä basilikan ja sitruunamelissan voi jättää silmäniloksi keittiön työtasolle. Tillit, timjamit, persiljat ja muut yrtit viihtyvät jääkaapin ovessa.

Hedelmät

Hedelmien säilytyksessä toimii simppeli sääntö: laita makeat jääkaappiin ja pidä happamat huoneenlämmössä. Sääntöön on kuitenkin poikkeus, banaani. Makeakin banaani kannattaa pitää lämpimässä, jotta sen maku olisi parhaimmillaan. Monet hedelmät luovuttavat runsaasti etyleeniä. Se nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja siten myös pilaantumista. Pidä siis omenat, päärynät, avokadot ja banaanit erillään herkästi pilaantuvista hedelmistä ja vihanneksista.

Leivät

Leipä säilyy homeettomana pidempään viileässä, mutta samalla sen rakenne kärsii ja leipä tuntuu vanhalta. Jos pidät leipää kylmässä, tuoreuta se lämmittämällä leipää kevyesti.

Viljavalmisteet

Viljavalmisteet, kuten jauhot ja pastat, säilyvät pisimpään ilmavassa noin 15-asteisessa tilassa. Kuivakaapissa lämpötila on pääsääntöisesti paljon korkeampi, joten jauhoja ei kannata hamstrata kotiin pitkäksi aikaa. Kotona oleellisinta on pitää jauhot ja pastat erillään voimakkaista hajuista.

Mittaa ja säädä

Hanki pieni lämpömittari ja mittaa jääkaapin eri osien lämpötilat. Säädä lämpötilaa tarvittaessa niin, että jääkaapin alaosassa on riittävän kylmää herkästi pilaantuville elintarvikkeille. Tuoreelle lihalle tai kalalle lämpötilan tulisi olla enintään +3 astetta.

Säädä jääkaapin lämpötilaa alemmaksi myös silloin, kun se tulee aivan täyteen. Jätä pakkausten väleihin ilmarakoja.

Vinkki! Pilaantuneet elintarvikkeet tuottavat etyleeniä samaan tapaan kuin monet hedelmät. Se saa muut elintarvikkeet pilaantumaan, joten huonoksi menneet ruoat kannattaa siivota nopeasti pois jääkaapista.

Lue lisää

Lisää aiheesta