Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sipsinä suosioon noussut lehtikaali on mainettaan helpompi valmistaa. Sitä voi hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi salaateissa, pastoissa ja piirakoissa.

Tiesitkö, että lehtikaalissa on jopa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa? Näin saat tämän terveyspommin maistumaan lapsille

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 3.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Näppärä ja terveellinen lehtikaali taipuu moniin maistuviin arkiruokiin – eikä sen valmistus vaadi paljon. Kokeile sitä pinaatin tapaan vaikka lettutaikinassa.

Kähärälehtinen, tummanvihreä tai punainen lehtikaali sisältää kaikista ravintokasveista eniten B2-vitamiineja, K-vitamiinia ja karotenoideja. Siinä on myös paljon proteiinia sekä rutkasti C-vitamiinia – jopa enemmän kuin appelsiinissa.

Tämän terveyspommin sitkeät keskiruodit poistat näppärästi, kun taitat lehden kahtia ja leikkaat ruodin pois ”selkäpuolelta”.

Soseutettaviin ruokiin, kuten pestoon tai vihersmoothieen, ruoditkin uppoavat kevyesti.

Kovalehtinen kaalikasvi pehmenee ryöppäämällä tai pikaisesti pannulla paistamalla. Hienoksi silputtuna sitä voi surutta rutistella salaattiin kastikkeen kera.

Kun satokausi on runsaimmillaan, silppua lehtikaalia pakastepussiin, litistä ilmat pois ja pakasta. Jäisestä levystä voit murentaa juuri sopivan määrän suoraan keittoon, pataan tai piirakan täytteeseen. Siitä saat myös näppärästi terveellistä kasvislisää raastepihvien tai lettujen taikinaan. Makukin lempeytyy kylmäkäsittelyssä.

Lehtikaali uppoaa patoihin ja piirakoihin

Lehtikaali rakastaa sipuleita, pekonia ja pähkinöitä. Öljytilkassa paistokasarissa niistä syntyy nopea ja helppo höystö vaikkapa uunikalan tai mausteisten makkaroiden kaveriksi.

Lehtikaali antaa uutta sävyä ja makua tavallisiin keittoihin, kuten liha-, kana-, makkara- ja kaalikeittoon. Käytä lehtikaalia myös pastakastikkeisiin, patoihin, kasvispihveihin ja -höystöihin sekä piirakan täytteeksi.

Mitkä pinaattiruoat ovat teidän perheenne suosikkeja – pinaattikeitto ja -letut vai pinaattinen fetapiirakka? Voit käyttää niissä pinaatin sijaan lehtikaalia.

5 vinkkiä lehtikaalin käyttöön

  1. Tuunaa pinaattikeitto. Silppua lehtikaalia pinaatin tapaan maitopohjaiseen keittoon. Lisää ruokaisuutta keitetyllä kananmunanpuolikkaalla ja ruisleipäviipaleella.
  2. Pyöräytä pesto. Vaihda basilikan tilalle revittyä lehtikaalia ja pyöräytä tehosekoittimessa nopea pestokastike pastalle.
  3. Täytä munakas. Munakas on helppo ja nopea valmistaa. Kuullota kasarissa silputtua lehtikaalia ja sipuleita, rikasta halutessasi kinkkukuutioilla ja käytä munakkaan täytteenä.
  4. Höystä pyttipannu. Eiliseltä aterialta jääneistä keitetyistä perunoista syntyy maukas pyttipannu. Paista paloiteltujen perunoiden kanssa sipulia ja lehtikaalia, lisää joukkoon makkaraviipaleita ja kirsikkatomaatteja. Kruunaa halutessasi paistetulla kananmunalla.
  5. Silppua keittoon. Tomaattipohjaiseen minestronekeittoon uppoaa pekonin ja pätkäspagetin kaveriksi rutkasti kasviksia. Käytä silputtua lehtikaalia kesäkurpitsan, porkkanan, sipulin, purjon, lehtisellerin tai paprikan kanssa. Mitä kirjavampi soppa, sen parempi maku.

Joko olet kokeillut näitä lehtikaalireseptejä?