Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kampaaja Ansku, 35, sijoittaa kuukausittain 600 euroa: “Aloin huomaamatta nipistää turhista menoista”

Teksti:
Inka Ikonen
Kuvat:
123rf, Yhteishyvä
Julkaistu: 21.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Turkulaisella Ansku Kivistöllä on sijoituksissaan kymppitonneja. Hän ei kuitenkaan elä sitkun-elämää, koska järkevä vaurastuminen ja elämästä nauttiminen eivät hänestä sulje toisiaan pois.

Parturi-kampaaja Ansku nauttii työstään yrittäjänä, koska hän pystyy niin hyvin itse vaikuttamaan tuloihinsa. Nettotuloistaan hän säästää kuukaudessa noin 30 prosenttia.

"Sijoitan kuukausittain 600 euroa osakkeisiin ja rahastoihin", hän kertoo.

Suuri säästöprosentti on mahdollista pienten kulujen takia.

"Meillä on pienet asumiskulut ja ostimme auton vasta neljä vuotta sitten toisen lapsen syntyessä."

Osakesijoittaminen tarjoaa jännitystä

Ansku on aina ollut säästäväinen, mutta sijoittamisesta hän innostui 10 vuotta sitten.

"Ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että halusin parempaa tuottoa säästöilleni", hän perustelee.

Hän kyseli aluksi neuvoa pankista ja valikoi vähäriskisiä sijoituskohteita. Rahastot hän valitsi kahdella perusteella: mahdollisimman matalat kulut ja hyvä maailmanlaajuinen hajautus.

"Rahastojen toimintaperiaate oli helppo omaksua, koska niissä on valmis hajautus."

Innostus osakesijoittamiseen tuli vasta kokemuksen ja ymmärryksen karttuessa parisen vuotta sitten. Ennen osakkeisiin sijoittamista Ansku luki muutaman kirjan, tutustui sijoitusblogeihin ja keskusteli aiheesta Facebookin Sijoituskerho-ryhmässä.

"Ei osakkeiden ostaminenkaan vie juuri aikaa."

Nyt hänellä on sijoituksissaan kymppitonneja.

"Salkkuni rungon muodostavat yhä indeksirahastot. Lisäksi poimin osakkeita, kun saan niitä hyvällä hinnalla. Osakkeiden ostaminen tarjoaa enemmän jännitystä ja älyllistä haastetta."

Sijoitusharrastus ei ole niin aikaa vievää kuin voisi luulla. Ansku on automatisoinut rahastosäästämisen, niihin menee kuukausittain sama summa.

"Ei osakkeiden ostaminenkaan vie juuri aikaa. Mielenkiinnosta käyn aina välillä kursseja katsomassa."

Kivistö hoitaa omien sijoitustensa ohella miehensäkin salkun.

"Mies on oikein tyytyväinen minun talouden hallinnan taidoista", Kivistö naurahtaa.

“Vaurastuminen ei sulje elämästä nauttimista pois”

Sijoitussalkun lisäksi Anskulla on puskuritilillä noin 3 000 euroa. Se on mahdollistanut isompien hankintojen teon ilman, että on pitänyt ottaa lainaa. Puskuritililtä hän maksaa lomareissut, vakuutukset ja auton kulut.

"Jos tarvitsen jotain arvokkaampaa, säästän sitten enemmän. En halua pitää puskuritilillä kuitenkaan enempää rahaa kiinni, vaan laitan rahat ennemmin osakkeisiin ja rahastoihin poikimaan."

"En ole kitupiikki, vaan elän tässä ja nyt."

Säästäminen ja sijoittaminen ovat antaneet turvallisuutta ja mielenrauhaa. Ansku ei koe luopuneensa mistään.

"En elä sitkun-elämää. Olen sitä mieltä, että järkevä vaurastuminen ja elämästä nauttiminen eivät sulje toisiaan pois."

Kivistö ei tosin edes tykkää shoppailla. Elämyksiin, kuten perheen yhteisiin lomamatkoihin ja ulkona syömiseen, hän tuhlaa mielellään.

"Meillä on kaksi lasta, pitää heillekin tarjota elämyksiä. En ole kitupiikki, vaan elän tässä ja nyt. Sijoittaminen on vain tällainen mielenkiintoinen ja hauska 'lisätyö'."

Tavoitteena jättäytyä pois työelämästä

Kyllähän Ansku nyt sijoittaa muustakin syystä kuin pelkästä innostuksesta. Hän sijoittaa tulevaisuuteen. Tavoitteena on jättäytyä pois työelämästä ennen virallista eläkeikää ja saada sijoituksilla passiivista tuloa.

"Eläkeikäni olisi 68 vuotta. Ajattelin ainakin vähentää töitä radikaalisti ennen sitä ja jäädä ehkä aiemmin pois."

Ennen kuin Ansku pääsee nauttimaan eläkepäivistään edessä on monta mahdollista, ennakoimatonta käännettä niin yksityiselämässä kuin maailmanmarkkinoilla. Niihin hän on kuitenkin varautunut.

"En osaa pelätä. Tiedän, että kurssit tulevat jossain vaiheessa notkahtamaan, mutta olen siihen henkisesti valmis. Kursseilla on kuitenkin historian valossa aina ollut tapana nousta. Suhtaudun pörssikurssien laskuun kuin alennusmyynteihin", Kivistö sanoo.

Yrittäjän tulot ovat epävarmat. Anskulla on kuitenkin vakiintunut asiakaskunta, joten seuraavan kuun tulos on melko hyvin jo ennalta tiedossa.

"Toki aina voi tulla hiljaisempia kuukausia. Voin sairastua tai voi tulla ero, mutta sitähän ei etukäteen tiedä", Ansku sanoo.

Yrittäjänä hän maksaa omaa pakollista yrittäjän eläkemaksua eli YEL:iä. Hän maksaa todellista työtuloaan reilusti pienempää eläkemaksua, joka vaikuttaa myös sosiaaliturvaan eli vanhempainrahaan ja sairauspäivärahaan.

"Otan vastuuta omasta eläkkeestäni ja sijoitan itse mahdollisimman paljon. Samalla kannan riskin mahdollisesta työkyvyttömyydestä. Onneksi vakuutukseni ovat kunnossa", hän sanoo.

“Älä vaiheile, vaan aloita”

Säästämiseen ja sijoittamiseen Anskulla on yksinkertainen vinkki:

"Ei kannata turhaan vaiheilla, aina on oikea aika aloittaa. Mitä nuorempana aloitat, sitä parempi. Se on mieletöntä, kun oivaltaa korkoa korolle -ilmiön ja pääsee nauttimaan siitä, että raha alkaa tehdä sulle töitä."

Ansku myös varoittaa, että säästämisessä nälkä kasvaa syödessä.

"Sitä alkaa huomaamattakin nipistellä turhista menoista, kun alkaa säästää."

Ennen kuin aloitat säästämisen, muista nämä vinkit:

Asiantuntijana S-Pankin tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila.

Paljon palkasta pitäisi laittaa säästöön?

"Yleinen ohje on 5-10 prosenttia tuloista. Tähän vaikuttaa paljon se, missä asuu ja millaisia kuluja arkeen kuuluu. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi asumis- ja matkakulut ovat usein isommat kuin muualla. Pienemmälläkin pääsee siis alkuun.

Ensin voi yrittää laittaa säästöön vaikka yhden prosentin ja hiljalleen nostaa summaa. 10 euroa kuussa on säännöllisen rahastosäästämisen minimisumma. S-Pankin uudessa Säästäjä-palvelussa säästämisen voi aloittaa säästämällä jokaisesta korttiostoksesta euron. Lisäksi myös ostoksista kertyvä Bonus on helppo panna poikimaan."

Miten Säästäjä-palvelu toimii? Lue lisää >

Sijoittaako itselle vai lapselle?

"Jos taloudellinen tilanne antaa myöten, kannattaa sijoittaa itsensä lisäksi myös lapsille. Lapsille sijoittaessa sijoitusaika on helposti hyvin pitkä, jolloin tuotto-odotuskin on suurempi.

Sijoituksille kannattaa hakea tuottoa sijoittamalla osakerahastoihin tai tekemällä suoria osakesijoituksia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lapsen nimiin laitetut rahastot ovat lapsen rahaa, niitä ei voi ottaa enää omiin käyttötarkoituksiin."

Miten yrittäjä uskaltaa sijoittaa, kun tulot ovat jokseenkin epävarmoja?

"Monet yrittäjät ajattelevat, että juuri siksi pitää säästää. Yrittäjänä pitää ymmärtää ja suunnitella talouttaan paremmin. Palkkapäivänä kannattaa siirtää aina tietty summa säästöön ja jos saa ylimääräistä niin laittaa senkin sivuun."

Selitäpä nyt vielä tuo Anskun mainitsema korkoa korolle -ilmiö.

"Sillä on suuri merkitys erityisesti pidempiaikaisessa sijoittamisessa. Korkoa korolle on itseään voimistava ilmiö pitkäaikaisessa sijoittamisessa. Vuosikymmenten aikana korkoa voi olla jopa puolet pääomasta."

Myös näin voi säästää

Raha & talous

Lisää aiheesta