Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Toivon, että Suomessa voi hiihtää ja kokea talven riemuja vielä sadan vuoden päästäkin", hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen sanoo.

Aino-Kaisa Saarinen on huolissaan hiihtämisen tulevaisuudesta

Teksti:
Anitra Rönkkö
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.3.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Huippuhiihtäjä Aino-Kaisa "Aikku" Saarinen, 39, haluaa ihmisten pääsevän tulevaisuudessakin ladulle. Siksi hän on mukana Protect Our Winters -liikkeessä.

"Hiihtoleirilläni Itävallan Ramsaussa on rakennettu liukumatto kivikon yli, jotta pääsee jäätikköalueelle. Jäätiköiden sulaminen näkyy näin arjessani. Eteläisessä Suomessa tänä talvena on ollut lunta, mutta usein tykkilumi on ainoa vaihtoehto, jos haluaa hiihtää. Onneksi Lahdessa on ollut vielä luonnonlunta. Sitä ei ole pitkään, jos muutosta ei tapahdu.

Lumiset talvet ovat minulle tärkeitä.

Lähdin vuonna 2015 mukaan Protect Our Winters -liikkeeseen (POW), joka ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. Liikkeessä on mukana eri talvilajien urheilijoita. Lumiset talvet ovat minulle tärkeitä.

Ilmastonmuutos aiheuttaa jo osassa maailmaa luonnonkatastrofeja ja ihmisten massamuuttoa. Toivon, että pohjoisella pallonpuoliskolla voisi vielä sadankin vuoden päästä hiihtää ja leikkiä lumessa.

Ei muutoksen tarvitse heti olla massiivinen, vaan pienillä teoilla pääsee eteenpäin.

POW:lla on lista teoista, joilla voitaisiin päästä kohti kestävää yhteiskuntaa. Voi esimerkiksi vaikuttaa politiikkaan tai elää yksinkertaisemmin. Pyrin itse kierrättämään, kompostoimaan ja ostamaan vain tarpeeseen.

Ekologiset arvoni juontavat lapsuudesta: kotonamme kierrätettiin, kompostoitiin ja syötiin kauden mukaista ruokaa. Vettä ei saanut lotrata. Ei muutoksen tarvitse heti olla massiivinen, vaan pienillä teoilla pääsee eteenpäin. Voi miettiä, tarvitseeko vaikkapa uusia tavaroita vai pärjäisikö vielä vanhoilla."

S-ryhmän Paras paikka elää -ohjelma sisältää sata tekoa Suomen hyväksi. Yksi niistä on tieteeseen perustuvan ilmastotavoitteen asettaminen. Ilmastonmuutosta kiihdyttäviä kasvihuonepäästöjä vähennetään S-ryhmässä esimerkiksi tehostamalla energiankäyttöä ja investoimalla uusiutuvaan energiaan.

Lue myös

Lisää aiheesta