Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Aayan, 5, Toivo, 5, ja Minja, 4, pääsivät harjaamaan ja silittämään Sakaran päiväkodin kummiponi Viliä.

Kummiponi tuo iloa päiväkodin arkeen

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.12.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Suomalaisen hevosalan yhteisprojekti, kummihevostoiminta, on tuonut iloa ja mielihyvää viime syksyn aikana yhteensä 150 hevosen ja ponin voimin. Kummihevoset ja -ponit ovat vierailleet eri puolilla Suomea sekä päiväkodeissa että vanhainkodeissa tarjoten lapsille ja vanhuksille mahdollisuuden koskettaa aitoa, pehmeää eläintä. Toimintaa on tarkoitus jatkaa.

Helsinkiläisessä Sakaran päiväkodissa on jännittävä aamu, sillä päiväkodin lapset odottavat tänään harvinaista vierasta. Aamuyhdeksältä lapset kerääntyvät vähitellen läheiseen leikkipuistoon, jossa heitä jo odottaa hevosauto trailereineen. Vaunusta astelee ruskea shetlanninponi Vili, viralliselta nimeltään Fryebo Filip. Häntä taluttaa sipoolainen hevosyrittäjä Ann-Kristin Nyberg, joka on ponin omistajien, 14-vuotiaan Matsin ja 11-vuotiaan Callen äiti. Vili taas on Sakaran päiväkodin ikioma kummiponi.

Lapset lähestyvät innokkaina 20-vuotiasta Viliä, ja joidenkin on lähes mahdotonta odottaa jonossa omaa silitysvuoroaan. Rohkeimmille Nyberg tarjoaa harjaa, uskaltaapa joku jopa halatakin pehmeää ponia. Kysymyksiä satelee ja Nyberg kertoo tarkasti Vilin elämästä.

Vilin vierailu Kontulassa on osa valtakunnallista kummihevoskampanjaa, jonka tarkoituksena on tuoda hyvää mieltä niin lapsille kuin vanhuksillekin ja jakaa samalla hevostietoutta. Kampanjan toteutuksesta ovat vastanneet Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hippos ry sekä Hevosalan kehittämiskeskus Hippolis. Suomenhevosen päivänä 6. syyskuuta lanseerattuun kampanjaan osallistui viime syksynä yhteensä 150 kummihevosta ja -ponia, ja suuren suosion ja hyvän palautteen ansiosta kampanjaa on Suomen Ratsastajainliiton seurapalvelupäällikkö Nina Kaipion mukaan tarkoitus jatkaa.

Ann-Kristin Nyberg lähti kummihevostoimintaan, koska tietää jo entuudestaan, miten hyviä vaikutuksia hevosilla on lapsiin ja ylipäätään ihmisiin. Lisäksi hän toivoo kummiponitoiminnan avulla kohottavansa lasten eläintietoutta.

"Nykyisin ihmiset ovat vieraantuneet eläimistä. Ennen sukupolvet välittivät eläintietoutta toisilleen, nyt se on osaksi meidän hevosyrittäjien tehtävä."

Vaikka Vili on vasta ensimmäisellä kummivierailullaan, ovat lapset ja poni pitäneet yhteyttä koko syksyn. Lapset ovat lähettäneet ponille omia piirustuksiaan sekä kysymyksiä ponin omistajille. Kysymykset ovat käsitelleet muun muassa sitä, voiko poni asua päiväkodin pihalla tai syökö se heinäsirkkoja, kertoo lastenhoitaja Marja Vaalivirta Sakaran päiväkodista.

Nyberg uskookin, että kummihevostoiminta on hyödyllistä kaikille siihen osallistuville.

"Toivon, että lapset kokisivat hevosen mukavana eläimenä, innostuisivat ehkä hevosharrastuksesta ja mieltäisivät, että pojatkin voivat harrastaa hevosten kanssa. Toivon, että lapset arvostavat tätä päivää."

"Kaikkea ei pidä aina mitata rahassa. Minulle riittää, että lapset saavat tästä hyvän mielen ja voin tehdä heidät iloiseksi. Kaikilla lapsilla pitäisi olla oikeus tutustua eläimeen", Nyberg korostaa. Hän rohkaiseekin päiväkoteja ja kouluja olemaan aktiivisia ja kyselemään oman kummihevosen perään.

Sakaran päiväkodissa ollaan enemmän kuin tyytyväisiä yhteistyöhön. Lähtiessään Vili saa ison kirjekuorellisen lasten piirroksia sekä porkkanaa ja omenaa.

"Tulettehan uudestaan?" kysäisee pieni poika lähtiessään ja saa Nybergiltä myönteisen vastauksen.

"Se oli paras palaute", Nyberg toteaa hivenen liikuttuneena.

Lisätietoja kummiponitoiminnasta saa Suomen Ratsastajainliiton seurapalvelupäällikkö Nina Kaipiolta sekä osoitteesta www.hippolis.fi/kummihevonen.

Alkeiskursseja vähävaraisten perheiden lapsille

Kummihevostoiminnan lisäksi Suomen Ratsastajainliito tukee yhdessä HOPE ry:n, Parasta Lapsille ry:n ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa vähävaraisten lasten hevosharrastustoimintaa.  Hyväntekeväisyyshankkeen tarkoituksena on tarjota alakouluikäisille, vähävaraisten perheiden lapsille ratsastuksen alkeiskurssi ja muuta hevostoimintaa, kuten hevoskerhoja. Alkeiskurssin kustannukset jaetaan Ratsastajainliiton ja talliyrittäjän kesken. Hanke aloitettiin vuonna 2014 ja seurapalvelupäällikkö Nina Kaipion mukaan yli 200 lasta on jo sen ansiosta päässyt ratsastuksen peruskurssille.

"Ilahduttavaa on, että yli puolet osallistujista on ollut poikia."

Hankkeessa on mukana talleja ja lapsia ympäri Suomen, ja se on poikinut myös muuta yhteistoimintaa.

"Monilla paikkakunnilla on lahjoitettu varusteita ja järjestetty yhteiskyydityksiä. Kokkolassa paikalliset toimijat järjestävät toukokuussa oman hyväntekeväisyysgaalan, jonka tuotto ohjataan toimintaan", Kaipio listaa.

Meneillään oleva hanke jatkuu ainakin vuoden 2016 ajan, mutta tavoitteena on, että toiminta jäisi eloon tämänkin jälkeen.

"Tulokset ovat olleet huikeita", Kaipio toteaa ja antaa esimerkiksi koulukiusatusta pojasta, joka toiminnan ansiosta löysi oman paikkansa sekä ystäviä tallilta.

Toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa ottaa Kaipion mukaan yhteyttä esimerkiksi oman alueen Pelastakaa Lapset ry:hyn.

Lisää aiheesta