Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maalahden Limppu tuo ihmiset yhteen arkena ja juhlassa – nappaa kesäreseptit talteen!

Teksti:
Maalahden Limppu
Kuvat:
Maalahden Limppu
Julkaistu: 3.6.2024
|
Muokattu: 3.6.2024
Kaupallinen yhteistyö. Tuoko Maalahden Limppu -saaristolaisleivän makeahko maku mieleesi kenties joulun? Pois se mielestä, tämä leipien kuninkaallinen sopii niin kesäiselle piknikille, illanistujaisiin kuin aamiaispöytäänkin.

Viipale Maalahden Limppu -leipää, sipaisu voita, savustettu tai graavattu lohiviipale ja hento tillinvarsi. Tämä perinteinen tapa nautiskella limpulla on makoisa, ja monelle tuttu niin joulusta kuin juhannuksesta. Mutta se ei ole ainoa tapa herkutella tällä rukiisella leivällä.

Tiesitkö, että Maalahden Limppu on oivallinen esimerkiksi illanistujaisiin, viikonlopun herkutteluun ja astetta parempiin arkiaamuihin? Osoitteesta maalahdenlimppu.fi löydät yli sata erilaista reseptiä, joiden avulla nautit tätä klassikkoleipää vaikka alku-, pää- ja jälkiruoaksi.

Lähituotettua leipää kotimaisesta viljasta – vuodesta 1893 lähtien

Maalahden Limppu -leipää on valmistettu samalla reseptillä jo vuodesta 1893 asti. Bagar-Kalle toimitti itse 1900-luvun alussa tuotteet polkupyörällä lähialueelle kauppoihin, myöhemmin hänen tyttärensä Anna laajensi toiminta-aluetta Vaasan satamaan ja torille, liikkuen veneellä. Saaristolaisleivän nimellä alkuun kulkenut limppu sai jo sata vuotta sitten nimekseen Maalahden Limppu, niin tuttu näky leipurin tytär oli myös Vaasan torilla.

Bagar-Kallesta ja hänen tyttärestään on jo aika jättänyt, mutta Maalahden Limppu leivotaan edelleen kotimaisesta viljasta, perheyrityksen luotsaamana. Limppu on runsaskuituinen, vegaaninen, laktoositon ja maidoton, ja se leivotaan aitoon ruisjuureen ilman säilöntä- ja lisäaineita. Silti sen erinomainen säilyvyys tekee siitä riittoisan ja monipuolisen herkun.

Pakkauskokoja löytyy neljä erilaista, joista kaksi on näppärästi valmiiksi viipaloitu. Pienempi pakkauskoko riittää yhden tai kahden hengen tarpeisiin, isommat koot ovat toimivia isommissa talouksissa ja juhlien järjestäjille. Osoitteesta s-kaupat.fi tilaat viipaloidun Maalahden Limppu -leivän helposti ja nopeasti kotiin kannettuna.

3+1 kesäreseptiä joissa Maalahden Limppu loistaa

Tiesitkö, että Maalahden Limppu -saaristolaisleivän hento makeus ja rukiin syvä paahtuneisuus sopivat yhteen niin suolaisten juustojen kuin makean jäätelön kanssa? Vain taivas on rajana, kun mietit tapoja herkutella saaristolaisleivällä.

Alta voit napata 3+1 inspiroivaa ja kesäistä reseptiä. Nopea voileipäkakku on täydellinen katettava kesän juhliin, on kyse sitten lakkiaisista tai mökkijuhlista. Grilliburgerit tuovat vaihtelua grillailuun ja vegaaninen linssihummus on helppo herkku pikniklimpulle.

Bonuksena kannattaa kokeilla Maalahden Limppu -leipää jälkkärissä: makea jäätelö yhdistettynä raikkaisiin mansikoihin ja paahtuneisiin limppukrutonkeihin on makuhermoja hivelevä yhdistelmä. Ääntä kohti!

Nopea kasvisvoileipäkakku

Ainekset:

  • 1 pkt Maalahden Limppu -leipäviipaleita

Kostutus:

  • 1 dl kiehuvaa vettä
  • ¼ kasvisliemikuutio

Täyte ja kuorrutus:

  • 250 g turkkilaista jogurttia
  • 1 dl raastettua kurkkua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ripaus suolaa
  • 1–2 dl ituja
  • 100 g fetajuustoa

Koristeluun:

  • vuonankaalia
  • 1 dl ituja
  • 50 g fetajuustoa
  • 1 pieni punasipuli renkaina
  • 5–10 miniluumutomaattia

    1. Leikkaa leipäviipaleista reunat.
    2. Kiehauta vesi ja liuota kasvisliemikuutio joukkoon.
    3. Laita kolme leipäviipaletta vierekkäin ja kostuta.
    4. Mittaa turkkilainen jogurtti kulhoon ja raasta kurkku. Purista kurkusta ylimääräinen neste ja lisää raaste jogurtin joukkoon.
    5. Purista joukkoon valkosipulinkynsi ja mausta ripauksella suolaa. Tarkista maku.
    6. Levitä kolmasosa täytteestä leipäviipaleille ja ripottele päälle ituja.
    7. Nosta toinen leipäkerros päälle, kostuta ja levitä päälle kolmasosa täytteestä. Ripottele päälle kuutioitua tai murustettua fetajuustoa.
    8. Nosta päälle kolmas leipäkerros ja levitä loput täytteestä pinnalle.
    9. Koristele vuonankaalilla, iduilla, paloitellulla fetajuustolla, punasipulirenkailla ja miniluumutomaateilla.
    10. Nosta hetkeksi kylmään ennen tarjoilua. Tarjoa!

Resepti: Hellapoliisi

Ihanat grilliburgerit

Ainekset:

  • 12 Maalahden Limppu -leipäviipaletta
  • oliiviöljyä
  • 1 pieni munakoiso
  • ½ pieni kesäkurpitsa
  • 100 g pikkutomaatteja
  • 4–5 valkosipulinkynttä
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 100 g chilihummusta
  • 3–6 broilerinfileetä
  • suolaa
  • 1 limen mehu
  • 200 g fetajuustoa
  • basilikaa tai minttua

    1. Sivele Maalahden Limppu -leipäviipaleiden pintaan hieman oliiviöljyä ja nosta sivuun.
    2. Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsa, ota esille pikkutomaatit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
    3. Voitele grilli öljyllä tai pirskota kasvisten päälle oliiviöljyä. Grillaa kasvikset ja leipäviipaleet siten, että ripottelet pinnalle hienonnettua valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Grillaa myös broilerinfileet molemmin puolin ja mausta suolalla ja limen puristetulla mehulla.
    4. Voitele puolet leipäviipaleista chilihummuksella. Lado päälle kasvikset ja puolitetut tai kokonaiset broilerinfileet fileiden koosta riippuen. Murusta päälle fetajuustoa ja koristele tuoreilla yrteillä. Laita päälle toinen leipäviipale ja kiinnitä cocktailtikuilla.

Resepti: Hellapoliisi

Maalahden Limppu ja vegaaninen linssihummus

Ainekset:

  • 600 g kypsiä, punaisia linssejä, valutettuna
  • 1 dl porkkanasosetta
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tahinia
  • ripaus juustokuminaa
  • 1 rkl oliiviöljyä tai seesamiöljyä
  • ripaus suolaa
  • ½ limen tai sitruunan mehu
  • mustapippuria myllystä
  • (1/2 punainen chilipaprika)

Lisäksi:

  • 1–2 pakettia Maalahden Limppu -leipää
  • sinimailasen ituja, tai muita ituja tai versoja

    1. Valuta linssit ja laita ne tehosekoittimeen yhdessä porkkanasoseen kanssa. Voit maustaa sosetta porkkanasoseen sijaan myös muilla vihannessoseilla, kuten punajuurisoseella tai bataattisoseella.
    2. Lisää joukkoon tahini, juustokumina, oliivi- tai seesamiöljy, ripaus suolaa ja limen tai sitruunan puristettu mehu. Rouhi joukkoon hieman mustapippuria myllystä.
    3. Halutessasi halkaise chilipaprika, poista siemenet ja lisää chilipaprika tehosekoittimeen.
    4. Pyöräytä tahnaksi. Voit jauhaa sen sileäksi tai jättää sattumia. Tarkista maku.
    5. Tarjoa Maalahden Limppu -leivän kanssa siten, että jokainen voi annostella tahnaa itse, tai leikkaa leivästä paloja ja lusikoi pinnalle täytettä.
    6. Tarjoa seuraksi sinimailasen ituja, tai muita ituja tai versoja.

Resepti: Hellapoliisi

Jäätelöä mansikoilla, hunajalla ja krutongeilla

Ainekset:

  • 2 viipaletta Maalahden Limppu -saaristolaisleipää
  • 200 g mansikkaa
  • 2 rkl hunajaa
  • jäätelöä

    1. Pilko leipäsiivut pieniksi kuutioiksi ja paahda uunissa rapeiksi.
    2. Pilko mansikat paloiksi ja mausta hunajalla.
    3. Ripottele kuivatut leipäkuutiot mansikoiden päälle.
    4. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kanssa.

Resepti: Antti Puromies