Vuoden 2013 alussa kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi raportin, jonka mukaan S-ryhmänkin myymää ananasmehua ja tonnikalasäilykkeitä valmistettiin Thaimaassa huonoissa oloissa. Raportissaan Finnwatch mainitsi, että S-ryhmä toimi kaikista ketjuista läpinäkyvimmin ja antoi järjestölle kaiken pyydetyn tiedon. Tämä ei kuitenkaan riittänyt: koska tilanne haluttiin selvittää perusteellisesti, joukko s-ryhmäläisiä lähti tutustumaan tuotantolaitosten oloihin Thaimaassa. Yritys on tehnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon töitä sen eteen, että tuotanto-oloista olisi kuluttajille mahdollisimman läpinäkyvää tietoa.
"Valvontamme oli raportin julkaisuun asti kohdistunut tuotantoketjun viimeiseen vaiheeseen eli tuotteen valmistuksen työolojen valvontaan, mutta Finnwatch tarkasteli lisäksi sitä, mistä tuotteen raaka-aineet tulevat. Olemme todenneet, että valvontaa pitää tehostaa tuotantoketjun eri vaiheissa työolosuhteiden parantamiseksi", kertoo S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen.
Thaimaassa s-ryhmäläiset kävivät tavarantoimittajien kanssa läpi, onko jokin riippumaton kansainvälinen taho valvonut tehtaiden työoloja. Työolojen valvonnasta kertovat esimerkiksi SA8000-sertifikaatti tai BSCI-auditointi. Lisäksi s-ryhmäläiset kävivät tutustumassa tehtaisiin, raaka-ainetoimittajiin ja siirtolaistyöntekijöiden verkoston toimintaan. Lopuksi he tapasivat thaimaalaisia viranomaisia ja kertoivat, minkälaisia haasteita keskusteluissa oli tullut ilmi.
Jos haluamme olla edelläkävijöitä, meidän pitää olla valmiita muuttamaan vallitsevia käytäntöjä. Voisiko esimerkiksi hankintoja tehdä suoremmin?